Berekenen.nl
Geplaatst op 24 mei

Wat is het sv-loon en hoe werkt het?

De kans is groot dat je er wel eens van gehoord hebt. Maar veel mensen denken en vragen zich af wat het sv-loon nou eigenlijk is en hoe het precies werkt? Wij zoeken het uit en beantwoorden dan ook de meest gestelde vragen over het sv-loon in deze blog.

Wat is het sv-loon?

Het sv-loon staat ook wel voor sociale verzekeringsloon. Dit is het loon waarover u belasting en sociale verzekeringspremies betaalt. Je sv-loon heeft het UWV nodig om de hoogte van je uitkering te berekenen. Let wel op. Voor de Wajong-uitkering en vervolguitkering geldt een andere berekening op basis van het minimumloon. Deze uitkeringen worden dus op een andere manier berekent.

Waar staat het sv-loon op mijn loonstrook?

Veel mensen vinden het lastig om het sv-loon op hun loonstrook te vinden. Dit kan lastig zijn omdat er een ander woord dan sv-loon wordt gebruikt. Je kan dan ook het beste zoeken naar loon loonheffing, loon werknemersverzekeringen, loonheffing tabel of de afkorting SVW. De getallen die hier bij staan geef je dan door aan het UWV. Het kan inderdaad zijn dat er andere woorden gebruikt worden, dit zijn namelijk de meest gebruikte. Als je het niet kunt vinden kan je het beste contact op nemen met je baas.

Kan ik in bezwaar gaan tegen mijn ontslag?

Ja. Als je ontslagen wordt is het van belang om hier bezwaar tegen te maken. Je kunt dit doen door juridische hulp van een expert te vragen. Er zijn namelijk veel advocaten die je hierbij kunnen bijstaan. Deze juridische bijstand kan per saldo meer opleveren dan in eerste instantie kost. Daarnaast kan je in sommige gevallen ook doen op gesubsidieerde rechtsbijstand van de overheid. Als je geen bezwaar maakt tegen je ontslag kan het lijken alsof je zonder slag of stoot akkoord gaat met deze beslissing. Dit kan dan ook grote gevolgen hebben. Een van deze gevolgen is dat je misschien geen recht meer hebt op een eventuele vergoeding. Bovendien kan het voor problemen zorgen bij het aanvragen van een uitkering bij het UWV. Als je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een werkloosheid uitkering. Als je er voor kiest om rechtshulp in te schakelen kan dit voorkomen. Een advocaat heeft namelijk veel ervaring met dit soort zaken en zijn juridisch beter bekent met het ontslagrecht en alle andere regels. Je zal je werkgever dan ook verbazen. Werkgevers hebben vaak weinig kaas gegeten van de regels rondom een ontslag. Daarom is het belangrijk om in ieder geval advies te vragen bij een advocaat.

Hoe kan ik mijn uitkering aanvragen?

Je kunt een WW-uitkering aanvragen op de website werk.nl vanaf 1 week voordat je officieel werkloos wordt. Het UWV kan dan snel laten weten als je überhaupt recht hebt op een WW-uitkering. Niet iedereen heeft namelijk recht op deze uitkering. Je hoeft je dan ook niet in te schrijven als werkzoekende bij het UWV zolang je een uitkering krijgt ben je namelijk automatisch ingeschreven. Het is ook niet nodig om je inschrijving te verlengen. Dit gaat ook automatisch.