Berekenen.nl
Geplaatst op 5 mei

Rentebeleid ECB werkt in Nederland averechts

De huidige rente die de ECB berekent is 0%. Dit betekent dat ook de banken zeer lage rentes berekenen en het relatief goedkoop is om geld te lenen. Volgens Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, heeft dat echter een ongewenst effect. Het zorgt er in Nederland juist voor dat we minder gaan uitgeven.

Zorgen over de toekomst en hand op de knip

Zijn redenering daarvoor is eenvoudig. Nu de rente laag staat hebben we meer moeite om voldoende geld te sparen voor later. Het spaargeld levert minder op, waardoor we meer op onze spaarrekening moeten zetten om tot de doelen te kunnen komen. Het resultaat? Als het gevolg van de lage rente op dit moment gaan we niet meer besteden en lukt het niet om de economie er weer bovenop te helpen. In plaats daarvan houden we de hand op de knip en proberen we juist meer te sparen. De economie blijft het daardoor lastig houden, lastiger dan in een aantal andere landen om ons heen.

Inleg spaardoel berekenen

Wil je de inleg voor je spaardoel berekenen, bijvoorbeeld op basis van de nieuwe lagere rente? Indien je in een paar jaar tijd €10.000 wilt sparen dien je in ieder geval elke maand een mooi bedrag weg te leggen. Het is afhankelijk van de rente hoe hoog dat bedrag is. Is de rente hoog? Dan krijg je een mooie vergoeding over de inleg die je doet, waardoor je met een kleinere inleg je doel kunt bereiken. Je kunt online de benodigde inleg voor je spaardoel berekenen, waarbij je die uiteraard kunt aanpassen aan de relatief lage rente die je op dit moment krijgt.