Berekenen.nl
Geplaatst op 11 augustus

Fiets van de zaak, hoe werkt het?

Veel meer bedrijven bieden hun werknemers een fiets van de zaak aan. Dat kan op drie manieren. De werkgever kan de fiets aan de werknemer vergoeden of verstrekken. In dat geval wordt de werknemers eigenaar van de fiets en kan hij ermee doen wat hij wil. De werkgever moet de waarde van een fiets tot het loon van de werknemer rekenen. Maar hoe zit het verder? Dat lees je hier

De werkgever blijft eigenaar van de fiets

Van een fiets van de zaak is formeel alleen sprake bij een fiets die de werkgever aan de werknemer ter beschikking stelt. Hierdoor blijft de werkgever eigenaar van de fiets en de werknemer moet de fiets dan ook weer inleveren wanneer hij of zij naar een andere werkgever gaat. In dat geval moet de werkgever voor het privégebruik van de fiets de zaak standaard 7% per jaar bij het loon van de werknemer tellen. Ook komt het vaak voor dat de werknemer zijn fiets niet privé gebruikt. Dan laat hij of zij de fiets na  werktijd bij het kantoor staan. Dan hoeft er namelijk geen loon ingehouden te worden.

De fietsregeling in 2021

Sinds 2020 zijn de regels voor een ter beschikking getelde fiets een stuk makkelijker. Werkgevers die een normale fiets of een elektrische fiets ter beschikking stellen aan een werknemer kunnen gebruik maken van een nieuwe forfaitaire regeling. Er komt een bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van de fiets. Dit is een eenvoudige regeling die lijkt op de regeling voor de auto van de zaak. De bijtelling moet worden toegepast over de consumentenprijs inclusief accessoires.

Lease fiets in 2021

Het klinkt misschien gek, maar het kan echt. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een fiets te leasen. Eigenlijk is het hetzelfde als een auto leasen. Via deze route kun je een fiscaal voordelige arbeidsvoorwaarden introduceren in je bedrijf. Het heeft dus ook nog eens voordelen om een fiets te leasen. Ook al klinkt het een beetje gek en vreemd raden we je wel aan om hier goed naar te kijken. Het kan namelijk wel een goede oplossing zijn.

Werkkostenregeling en fiets

De regeling inzake de fiets van de zaak die we kenden voor de werkkostenregeling bestaat helaas niet meer. Wat nog wel kan is dat de werknemer salaris, vakantiegeld, overuren of verlofdagen gaat inleveren en hiervoor een fiets van de zaak krijgt. De volledige waarde van de fiets valt dan in de werkkostenregeling ook wel bekend als vrijeruimte. Wanneer deze vrije ruimte al wordt gebruikt, dan is de werkgever hierover 80% eindheffing verschuldigd. Om deze eindheffing te voorkomen kan je met je werknemers afspreken dat uitruilen via een andere regeling mogelijk is binnen de vrije ruimte.

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een regeling waarbij de ondernemer een bepaald bedrag kan aftrekken van de winst wanneer hij in bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd. Er zijn dan drie soorten investeringsaftrek waar jij rekening mee kan houden. Het zijn de volgende kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energie-investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek.  Ook hier zijn er weer veel dingen mogelijk. Kijk daarom goed naar alle opties.