Berekenen.nl
Geplaatst op 13 maart

Nieuwe IBAN regels voor 2020

Dit jaar is er een einde gekomen aan de centrale toewijzing van unieke tien-cijferige nummers voor de bankrekening. Het uitgeven van IBAN-nummers ligt vanaf 2020 namelijk bij de Nederlandse banken zelf. Dit kan gevolgen hebben voor je financiële, dan wel zakelijke administratie. Lees hier hoe je eenvoudig je IBAN berekend.

Wat is een IBAN

Een IBAN, ook wel bekend als een ‘International Bank Account Number’, word gebruikt voor buitenlandse bankoverschrijvingen. Dit internationale bankrekeningnummer is ingevoerd op 14 augustus 1999, bestaat uit maximaal 34 tekens en bevat altijd een bankrekeningnummer. Op 1 januari 2006 is wettelijk vastgelegd dat de IBAN gebruikt moet worden bij grensoverschrijdend Europees betalingsverkeer in euro’s, oftewel internationale betalingen. Het jaar 2006 gold als overgangsjaar, vanaf 2007 was het niet meer mogelijk om met een ander bankrekeningnummer dan de IBAN een internationale betaling te doen.

Hoe zit een IBAN eruit?

De IBAN code bestaat uit maximaal 34 tekens. Deze tekens bestaan uit een reeks letters en cijfers. Een IBAN code begint altijd met een landcode. Deze landcode bestaat uit 2 letters. Hierna volgen 2 controle cijfers, een bank code en tot slot een rekeningnummer of rekening identificatie nummer. Om de leesbaarheid van de IBAN te verbeteren wordt een IBAN rekeningnummer vaak in reeksen van 4 tekens weergegeven. Een voorbeeld van een IBAN rekeningnummer is bijvoorbeeld NL05 RABO 1234 5678 00.

Niet meer uniek


Met ingang van dit jaar, dus per 1 januari 2020, is het mogelijk dat je IBAN rekeningnummer niet meer uniek is. Dit houdt in dat bijvoorbeeld de combinatie ‘0123456789’ voor kan komen bij de Rabobank, ING of Knab. Dit betekent niet dat er zometeen dubbele rekeningnummers in de omloop zijn. De rekeningnummers zijn in combinatie met de BIC (Bank Identifier Code) en het controlegetal namelijk nog steeds uniek. 


Mod-97-check

Wat er precies verandert is per ingang van 2020 is dat de zogenaamde ‘elfproef’ is komen vervallen. Deze ‘elfproef’ of ‘mod-97-check’ testte de geldigheid van negen- en tien cijferige rekeningnummers. De elfproef werd voornamelijk gebruikt vóór invoering van het IBAN.

Laatste cijfers

Nederlandse IBAN rekeningnummers hebben over het algemeen 18 cijfers. Sinds 2020 mogen die niet meer afgekapt worden tot de laatste tien cijfers. Aan de andere kant mogen oude Nederlandse rekeningnummers (dus geen IBAN) van tien cijfers of minder niet meer automatisch omgezet worden naar volledige IBAN rekeningnummers. Wanneer dit wel gebeurt kunnen er ernstige fouten ontstaan, zoals betalingen naar verkeerde rekeningen.

IBAN standaard

Doordat de mod-97-check is afgeschaft en het niet meer is toegestaan om de laatste 10 cijfers voor iedere Nederlandse IBAN af te kappen voldoet Nederland vanaf 2020 eindelijk volledig aan de standaard voor IBAN. Deze maatregelen zijn genomen omdat er een sterke toename is in vraag naar rekeningnummers. Deze toename in rekeningnummers komt doordat organisaties met meerdere virtuele bankrekeningen hun kasstromen efficiënter kunnen beheren.

IBAN berekenen

Ken je jouw IBAN rekeningnummer (nog) niet uit je hoofd? Bereken dan eenvoudig jouw IBAN met onze online-IBAN-bereken-tool. Zorg ervoor dat je je bankrekeningnummer bij de hand houdt, voer hem in en geef aan via welke bank je bankiert. Druk op de knop en voilà! Je nieuwe IBAN rekeningnummer.