Berekenen.nl
Geplaatst op 1 april

Rondkomen tijdens corona

Gisteren heeft de minister president bekend gemaakt dat de maatregelen omtrent de coronacrisis zijn verlengd tot en met 28 april. Dit betekent voor veel ondernemers dat ze voor een fikse financiële uitdaging komen te staan. Veel winkels en bedrijven zijn immers op last van de regering dicht, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Werknemers in loondienst werken vanuit huis en krijgen misschien wel te maken met arbeidstijdsverkorting of deeltijd-ww. Al met al is het verstandig om nu de spreekwoordelijke hand op de knip te houden. Wij zetten hiervoor graag een aantal helpvolle berekeningen voor je op een rij.

Wat komt er binnen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies binnenkomt elke maand. Wanneer je weet wat je netto overhoudt van je brutoloon, dan kun je vanuit daar gaan budgetteren. Bereken een schatting van je nettoloon eenvoudig met onze online-netto-loon-bereken-tool (https://www.berekenen.nl/inkomen/netto-loon-berekenen). Wil je precies bereken wat er netto overblijft van je brutoloon? Gebruik dan onze uitgebreide bruto-netto-bereken-tool (https://www.berekenen.nl/inkomen/bruto-netto-berekenen/resultaat). Wanneer je vanuit je werkgever te horen hebt gekregen dat er een deel van je loon komt te vervallen doordat er simpelweg minder werk beschikbaar is, bereken dan dat percentage van je loon met onze online-percentage-bereken-tool (https://www.berekenen.nl/a-z/procenten-berekenen). Selecteer ‘getal’ in plaats van ‘procenten’ en ontdek eenvoudig hoeveel er overblijft van bijvoorbeeld 90% nettoloon.

Dagbudget berekenen

Wanneer je weet wat er maandelijks binnen komt, is het handig om te weten wat je per dag maximaal uit kan geven. Dit kun je eenvoudig doen met onze dagloon-bereken-tool (https://www.berekenen.nl/inkomen/dagloon-berekenen). Houd hierbij wel rekening met je vaste lasten! Wanneer je je dagloon berekent hebt, trek je hier je dagelijkse vaste lasten vanaf. Zo weet je wat je dagelijks kan besteden aan bijvoorbeeld boodschappen.

Koopkracht berekenen

Met koopkracht kun je berekenen wat je als huishouden precies kunt kopen. Koopkracht wordt dan ook wel reëel inkomen genoemd. Met behulp van deze berekening weet je dus precies wat je aan je inkomen hebt in deze tijd. Wanneer een product sterk in prijs gestegen is en dit verhoudt zich niet tot je nettoloon, dan is het wellicht verstandig om (tijdelijk) voor een ander product te kiezen. Bereken daarom je koopkracht eenvoudig met onze online-koopkracht-bereken-tool (https://www.berekenen.nl/inkomen/koopkracht-berekenen)

Aanvullende beurs berekenen

Ben je student en ondervind je financiële hinder door de coronacrisis? Wellicht is het dan handig om tijdelijk een aanvullende beurs op je studiefinanciering af te sluiten. Bereken eenvoudig hoeveel recht je hebt op een aanvullende beurs met onze online aanvullende-beurs-berekenen-tool (https://www.berekenen.nl/aanvullende-beurs-berekenen). Let hierbij wel op het welbekende gezegde: geld lenen kost geld. Voordat je een aanvullende beurs aanvraagt is het tevens handig om even contact op te nemen met de onderwijsinstellingen. Veel hoge scholen en universiteiten hanteren namelijk tijdelijk soepelere betalingsregelingen en termijnen ten tijde van de coronacrisis.

Kinderbijslag berekenen

Wanneer je in Nederland woont of werkt en je hebt kinderen 18 jaar, dan heb je recht op kinderbijslag. Dit wordt automatisch geregeld door de Sociale Verzekeringsbank. Mocht je de kinderbijslag tijdelijk hebben stopgezet of ben je in verwachting van je eerste kindje, dan is het aanvragen van kinderbijslag op dit moment verstandig. Zo ben je ervan verzekerd dat kosten rondom je kind(eren) altijd kunnen worden gedekt. Bereken de hoogte van je kinderbijslag eenvoudig met onze online kinderbijslag-berekenen-tool (https://www.berekenen.nl/inkomen/kinderbijslag-berekenen).