Berekenen.nl
Geplaatst op 13 december

Tips om te besparen op de maandlasten van je hypotheek


Je hypotheek is waarschijnlijk een van de hoogste vasten lasten die je hebt. Het is dan ook wel mooi meegenomen om hier een paar euro op te besparen, we blijven namelijk ook Nederlanders en die houden ervan om te besparen, maar hoe doe je dat precies? Dat lees je hier.

Tips voor je eerste hypotheek

Sta je op het punt om je eerste huis te kopen? Dan kun je profiteren van de enorm lage hypotheekrente die er op dit moment is. Maar iedereen weet dan ook wel dat de huizenprijzen ook elke dag stijgen, dat zorgt er dan ook voor dat de maandlasten ook meestijgen. Wanneer je je eerste huis gaat kopen wil je dan ook niet alleen maar werken om je hypotheek op te kunnen brengen, maar ook financiële ruimte overhouden om lekker te kunnen leven. Kijk daarom niet alleen naar de renten, maar ook naar de voorwaarden. Elke maand betaal je namelijk weer rente over het geleende bedrag en – afhankelijk van de hypotheekvorm – betaal je een deel terug. Als je lage maandlasten wilt is het logisch om te kiezen voor een hypotheek met een scherpe renten. Toch is het ook belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de hypotheek. Dat kan je nu of op een later moment toch best veel geld schelen. Kijk bijvoorbeeld nar hoeveel je per jaar maximaal mag terug betalen en of daar ook extra kosten voor in rekening gebracht worden. Dat zijn toch belangrijke dingen wanneer je een hypotheek afsluit.

Oversluiten

Zoals we hierboven al aangaven is de rente op dit moment heel erg laag. Dit is dan misschien ook wel hét moment om je hypotheek over te sluiten. Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek met uiteraard een lagere rente afsluit. Je kan kijken of dit mogelijk is bij je huidige bank of hypotheekverstrekker, maar het kan ook zijn dat je dan naar een andere partij moet. Het lijkt heel erg veel werk, maar je kan hier behoorlijk om besparen wanneer je dit goed doet.

Lagere risicoklasse

Heb jij toevallig een hypotheek zonder NHG? Dan wordt de hoogte van je rente meestal bepaald door de risicoklasse waarin je zit. Die risicoklasse is dan weer afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde en je hypotheekschuld. Het werk dan ook alg volgt; Hoe hoger die schuld is ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse en de opslag op de rente is die je uiteindelijk betaalt.  Als je een tijdje een hypotheek hebt en dus al aardig aan het aflossen bent geweest, kan het zo zijn dat je inmiddels in een lagere risicoklasse hoort. Het kan dan ook zijn dat je hier zelf goed naar moet kijken, niet alle hypotheekverstrekkers passen dit namelijk automatisch aan. Het kan dus verstandig zijn om uit te zoeken of je inmiddels recht hebt op minder rente-opslag. Hier kan je dan ook weer leuk op besparen, helemaal over een langere periode.