Berekenen.nl
Geplaatst op 22 mei

Hoe komen wisselkoersen tot stand

Wisselkoersen zijn een grotere factor in ons dagelijks leven dan we ons soms realiseren. Naast het welbekende wisselen van geld voor een vakantie, kunnen wisselkoersen ook van invloed zijn op het koopgedrag van consumenten. Vooral nu we steeds meer online producten kopen via buitenlandse webshops, is het belangrijk om de waarde van de euro ten opzichte van de valuta van het land waar de webshop gevestigd is in de gaten te houden. Het is daarom een goed moment om dieper in te gaan op de totstandkoming van wisselkoersen.

Wat is een wisselkoers ook alweer

Laten we eerst even het geheugen opfrissen over wat een wisselkoers precies betekent. Een wisselkoers is de prijs van een specifiek valuta uitgedrukt in een andere valuta. De wisselkoersen worden wereldwijd bepaald op de valutamarkten, waar grote hoeveelheden valuta worden verhandeld. Voordat we ingaan op hoe deze wisselkoersen tot stand komen, is het belangrijk om de verschillen tussen zwevende en vaste wisselkoersen te leggen.

Zwevende wisselkoersen

Op de financiële markten worden twee soorten wisselkoersen gehanteerd: zwevende en vaste wisselkoersen. Bij een zwevende wisselkoers kan de koers vrij fluctueren, zonder dat de overheid kan ingrijpen bij grote veranderingen. Valuta die een zwevende wisselkoers hebben, zijn geschikt voor beleggingsdoeleinden omdat er veel rendement te behalen valt, maar de risico’s hoger zijn.

Vaste wisselkoers

Bij een vaste wisselkoers wordt de koers door de overheid gecontroleerd. Dit wordt meestal gedaan door het afspreken van een bepaalde bandbreedte waarbinnen de wisselkoers mag fluctueren. Als sterke stijgingen of dalingen van de valuta de bandbreedte onder druk zetten, kan de overheid ingrijpen door nieuwe voorwaarden voor de vaste wisselkoers vast te stellen.

Hoe wordt een wisselkoers bepaald

In essentie is de wisselkoers op een bepaald moment gebaseerd op vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar een bepaalde valuta, zoals de euro op de internationale valutamarkt, zal de waarde ervan stijgen en dus zal de wisselkoers van de euro ten opzichte van andere valuta ook stijgen. Kapitaalstromen tussen landen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de vraag naar valuta. Als we  bijvoorbeeld meer investeren in Brazilië vanuit Nederland, zal de vraag naar de Braziliaanse real toenemen en zal de wisselkoers van de real ten opzichte van de euro stijgen. Kortom, de koers wordt bepaald door vraag en aanbod.

Korte termijn invloeden

Hoewel er verschillende theorieën en voorspellingen bestaan over hoe wisselkoersen tot stand komen, is het op korte termijn moeilijk om hun ontwikkeling te voorspellen. Op korte termijn kunnen wisselkoersen namelijk vrij onstabiel zijn als gevolg van psychologische factoren en de speculatie over koersverandering op de internationale valutamarkt.

Valuta berekenen

Ga je binnenkort op vakantie of ga je zaken doen in het buitenland? Met onze tool kun je snel en gemakkelijk je valuta berekenen.