Berekenen.nl
Geplaatst op 25 september

Te weinig zee-ijs in de poolzeeën


Elk jaar smelt er in de zomer zee-ijs op de Noordpool. Dit zee-ijs zou in de winter weer aan moeten vriezen, maar de overgebleven hoeveelheid ijs op de Noordpool blijkt in september van dit jaar minder te zijn dan de kritische hoeveelheid. Waarom is dit een zorgwekkende ontwikkeling?

Einde van de zomer

September betekent het einde van de zomer. Op dat moment kijken wetenschappers naar de hoeveelheid zee-ijs op de Noordpool en vergelijken dat met voorgaande jaren. Dit jaar blijft er, net als in 2012, erg weinig zee-ijs over in de poolzeeën. Zo weinig, dat het echt kritiek weinig genoemd kan worden. Doordat de winters warmer zijn dan voorheen, lijkt het erop dat er niet genoeg ijs zal aangroeien om volgend jaar voldoende ijs te hebben. Kortom, het ijs smelt in de zomer sneller dan het in de winter weer aangroeit.

De werking van zee-ijs op de Noordpool

Zee-ijs op de poolzeeën is besneeuwd en ligt op het water. Door de witte laag op het ijs weerkaatst het zonlicht en warmt het zeewater niet te hard op. Op het moment dat er veel ijs op die zeeën smelt, warmt het oceaanwater sneller op. Het water weerkaatst de stralen van de zon namelijk niet, maar neemt die juist op.

Vier miljoen vierkante kilometer

Op 15 september 2020 was er volgens de ijsmeting minder dan 4 miljoen vierkante kilometer ijs op de poolzeeën. Om precies te zijn: 3,74 miljoen km2. Het is voor de tweede keer in veertig jaar dat de hoeveelheid ijs onder de vier miljoen vierkante kilometer uitkomt.

Vierkante kilometers

Een vierkante kilometer is voor velen een redelijk abstract begrip. Maar het woord legt uit wat het is: een oppervlakte van 1 kilometer bij 1 kilometer, oftewel 1000 meter bij 1000 meter. Wil je graag oppervlakten omrekenen naar vierkante kilometer? Of vierkante kilometer omrekenen naar een andere eenheid? Dat is eenvoudig te doen met een berekentool. In dit artikel gaat het om een stuk van 3,74 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. Dat is op zich een groot getal, maar onder de 4 miljoen vierkante kilometer spreekt men van een kritieke waarde.

Klimaatverandering

Volgens de wetenschappers die het onderzoek leiden is het zorgwekkend en helaas niet verbazingwekkend dat dit gebeurt. Ze wijten de afname in de hoeveelheid zee-ijs aan de opwarming van de aarde. We zien meerdere afwijkende klimaatgebeurtenissen die erop duiden dat deze verandering een feit is. De onderzoekers stellen dat na 2020 niet meer te ontkennen valt dat er sprake is van klimaatverandering.

Effect op flora en fauna

Het verdwijnen van zee-ijs op de Noordpool heeft veel effect op organismen in het gebied. Veel ecosystemen zijn afhankelijk van voldoende ijs. Ook veel levensvormen, zoals zeehonden, ijsberen maar ook plankton, worden bedreigd door deze afname. En natuurlijk zijn er heel veel andere dieren die hiervan afhankelijk zijn en dus problemen zullen ondervinden van deze verandering.

Tij keren?

Klimaatverandering staat al lang op de agenda van veel organisaties en regeringen. Veel mensen geloven dat het mogelijk is om met vereende inspanningen het tij te keren. De komende jaren zullen het uitwijzen.