Berekenen.nl
Geplaatst op 30 maart

Grootheden en eenheden

Wat zijn grootheden en eenheden? En wat hebben ze met elkaar te maken? Voor een goed rekeninzicht is dit van belang om te weten. Daarom gaan wij je het uitleggen.

Wat zijn grootheden en eenheden?

Een grootheid is de naam van iets dat je kunt meten. De grootheid wordt uitgedrukt in een maat ofwel in een eenheid. Bijvoorbeeld van die grootheid ‘lengte’ is de standaard eenheid de meter. En van ‘oppervlakte’ de vierkante meter. De lente wordt ook wel een (natuurkundige) grootheid genoemd. De afstand en omtrek zijn evenals de lengte grootheden. De oppervlakte is een grootheid die wordt uitgedrukt in een oppervlakte-eenheid.

Welke grootheden kennen we?

Bekenden grootheden zijn lengte, oppervlak(te), inhoud, gewicht, tijd en snelheid. Een hoek is ook een grootheid, evenals geld. Een geldbedrag wordt uitgedrukt in euro’s. Temperatuur in graden Celsius.

Samengestelde grootheden?

De snelheid wordt uitgedrukt in twee eenheden. Namelijk in een lengte en in een tijdseenheid. Daarom word deze grootheid ook wel een samengestelde grootheid genoemd.

Overzicht

We hebben een lijst gemaakt met de bekendste grootheden zodat het voor jou wat overzichtelijker wordt. Klik hier om makkelijk allemaal soorten berekeningen te maken met deze eenheden.

Lengte - meter - m
Oppervlak - vierkante meter - m2
Inhoud - kubieke meter - m3
Gewicht - gram - g
Massa - kilogram - kg
Tijd - seconde - s
Snelheid - meter per seconde - m/s
Hoek - graad/graden - °
Temperatuur - graad Celsius - °C
Geld - euro - €

Vermelden eenheid

Vaak wordt vergeten om bij de uitwerking van een som de eenheid op te schrijven.
Heb je bijvoorbeeld uitgerekend dat een jas in de opruiming 65 euro kost. En je zou de eenheid niet vermelden dan zou het antwoord net zo goed 65 koeien kunnen zijn! Dus vermeld de eenheid altijd bij de uitkomst van een opgave.

Over gewicht en massa (verdieping)

Voor de oplettende lezer is ook de grootheid ‘massa’ in de tabel hierboven opgenomen. De massa is gerelateerd aan het kg-m-s stelsel ofwel aan het metrieke stelsel. De kg staat voor kilogram, de m voor meter en de s voor seconde. De massa wordt uitgedrukt in kg. De standaardmaat in de g. De kg is een afgeleide daarvan.

Bij het rekenen hebben we het meestal over gewicht en in de natuurkunde over massa. Omdat dit een rekensite betreft en ‘gewicht’ ingeburgerd is, is voor deze benadering gekozen. Het begrip massa zou hier mogelijk tot verwarring kunnen leiden.