Berekenen.nl
Geplaatst op 1 juli

Het vrouwelijke taboe

Kun je je nog herinneren wanneer je voor het eerst menstrueerde? Hoewel veel vrouwen niet precies de details kunnen terughalen, weten wel veel de leeftijd wanneer ze voor het eerst menstrueerde. Veel vrouwen zijn aan het begin van hun menstruatie journey niet regelmatig ongesteld.

Destijds was er te weinig tot geen voorlichting over dit onderwerp op scholen of in de bibliotheek beschikbaar en dat is nog steeds het geval. Het was bijna onbespreekbaar als je als vrouw zijnde niet regelmatig ongesteld was en er werd niet open over gesproken. Het was een taboe en ongemakkelijk onderwerp. Gelukkig kan er in veel gevallen tegenwoordig open over gesproken worden.

Kennis

In het verleden was er natuurlijk minder  over menstruatie bekend dan nu. Veel vrouwen weten namelijk niet aan het begin dat het normaal is om onregelmatig ongesteld te zijn. Dus gaan veel jonge vrouwen naar de huisarts en komen terug met de anticonceptiepil. En dus vaak niet als voorbehoedsmiddel, maar voor het zogenoemde goede verloop van je menstruatiecyclus.

Een andere tijd

De tijd veranderd gelukkig en daar moeten we maar al te blij mee zijn. De pil kwam in de jaren ’50 op de medicijnenmarkt toen veel mensen in het algemeen nog niet zo bezig waren met hun gezondheid. Roken was een trend en contraceptie zou verboden moeten zijn. Met de opkomst van de anticonceptiepil kwam in de contraceptie verandering. In deze moderne tijd zijn we veel bezig met sporten, gezond eten en bewuste keuzes maken.

Hoe meer kennis er is over een onderwerp, hoe meer mensen weten hoe ze er mee om moeten gaan. En hoe meer kennis, hoe meer openheid, hoe minder taboe. Daarom is het belangrijk om kennis te delen en meer bewustwording te creëren.

Je menstruatie zegt veel over je gezondheid

Je menstruatie zegt veel over je gezondheid. Het is de standaard vraag van elke huisarts, namelijk ‘hoe gaat het met je menstruatie?’. Want je cyclus is niet zomaar een cyclus en  vanuit die verandering in je cyclus valt veel uit te halen. Als je gezond bent, arriveert je menstruatie zacht, regelmatig en zonder symptomen. Als je onderliggend wat dan ook mankeert, dan zul je dat het snelste gaan merken aan je cyclus.

Je menstruatie bijhouden

Het is daarom ook belangrijk als vrouw zijnde dat je je menstruatiecyclus bijhoudt, ook als je nog geen kinderwens hebt. Je kunt dit gaan bijhouden als een soort rapportage in je agenda of in een app. Zo kun je altijd terugkijken hoe je verloop was en als er iets is veranderd kun je dat direct opmerken.

Cyclus berekenen

Online je cyclus berekenen? Vrouwen hebben een cyclus die tussen de 25 en 35 dagen duurt. Je kunt je cyclus berekenen op het moment dat je bijvoorbeeld zwanger wilt worden en je de kans daarop zo groot mogelijk wilt maken.