Berekenen.nl
Geplaatst op 9 juli

Waarom betalen we btw?

Als ondernemer reken je btw op je producten en diensten. Die krijg je vervolgens weer betaald van je klant om uiteindelijk de btw weer af te dragen aan de fiscus. Daarna kun je het weer verrekenen met de btw die je hebt betaald bij zakelijke uitgaven. Snap je het nog? Veel mensen vinden het dan ook erg ingewikkeld en vragen zich dan ook af waarom de btw eigenlijk is ingevoerd? Dat lees je hier.

Wat is btw?

Het kan ook niet anders dat btw niet alleen een afkorting is. Btw heeft zoals alle andere afkortingen in Nederland ook een betekenis. Btw staat namelijk voor belasting toegevoegde waarde, maar bij de ondernemers staat het ook bekend als iets anders. Btw is voor ondernemers ook wel omzetbelasting.  Net zoals alle andere belastingen is de btw ook een inkomstenbron voor de overheid. De kans dat je het wel weet is dan ook wel vrij groot omdat iedereen wel is van btw gehoord heeft. Je betaald namelijk overal btw over.

Waarom betalen we btw?

Het is eigenlijk heel simpen, we betalen btw omdat het verplicht is, maar er is natuurlijk ook een reden dat het verplicht is. Omzetbelasting bestaat al heel erg lang. Om precies te zijn kennen we de omzetbelasting in Nederland al sinds 1934. De overheid voerde het in om de crisis tegen te gaan. En dat was gelukt. Dit was een succes geworden omdat alle Europese landen een eigen tarief hanteerden, was er sprake van enorme prijsverschillen over de grens. Dat prijsverschil zorgt voor een concurrentiestrijd onderling wat voor ons voordelig heeft uitgepakt. Sindsdien is de omzetbelasting ook niet meer afgeschaft. Het is namelijk een goede inkomstenbron geworden voor de overheid waar ze allemaal dingen van financieren waar de Nederlanders vervolgens weer van kunnen profiteren. 

Sommige ondernemers krijgen een vrijstelling

Voor sommige ondernemers is er de mogelijkheid en vrijstelling te krijgen. Vrijgesteld van btw zijn onder andere de kinderopvang, het onderwijs, de financiële dienstverlening en medische diensten. Het komt er dus op neer wanneer jouw kind naar de basisschool gaat, betaal je daar natuurlijk wel voor. Maar je hoeft over dat bedrag geen btw te betalen. Ze betalen bijvoorbeeld de leiding van ons land van onze belasting maar ook de wegen en het onderhouden van alle wegen in Nederland. We zijn dan vaak wel negatief van de belastingen, maar het helpt ons ook.

Btw-aangifte doen

Je hoort vaak dat er verschillende manieren zijn om je btw-aangifte te doen. Je kan het namelijk per maand, per kwartaal of per jaar. Afhankelijk van het soort onderneming en de hoogte van de omzet betaalt een ondernemer omzetbelasting ook wel bekend als btw. Ook als de ondernemer in die periode geen btw heeft betaald of ontvangen.  Je moet dan ook btw-aangifte doen je hebt hier dan ook geen keuze in. Je doet aangifte via het aangifteprogramma of door middel van een boekhoudpakket. Het kan zijn dat je geld moet betalen, maar er is ook altijd een kans dat je gel terugkrijgt. Dat zal natuurlijk helemaal mooi zijn.