Geplaatst op 26 april
Hoe ingewikkeld is btw?
BTW kan voor sommige mensen heel ingewikkeld zijn, het berekenen ervan ook. Daarom geven wij jou een zetje in de rug rondom BTW. Hoe werkt het en wat is het? Je leest het hier.
Wat is btw?
Veel mensen weten dat btw een vorm van belasting. Dat klopt ook. Het namelijk een verbruiksbelasting en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. De afkorting btw staat dan ook voor belasting toevoegde waarde. Iedereen die een product of dienst koopt, betaalt een prijs waar btw bij in zit. Het bedrag wat je aan de kassa betaalt bevat dus al btw. De verkoper draagt deze omzetbelasting weer af aan de overheid. Er zijn verschillende soorten btw tarieven. Je hebt namelijk 0 procent, 9 procent en 21 procent. Welk tarief voor jouw product geldt hangt af van wat je verkoopt. Je kunt dan het beste op de website va de belastingdienst kijken. De meest gestelde vraag is dan ook. Waarom moeten we BTW betalen? Dit komt omdat de btw voor de overheid is. Het geld wat binnenkomt door de btw wordt dan ook weer gebruikt om bijvoorbeeld wegen te bouwen of voor het onderwijs.Hoe werkt BTW aangifte voor ZZP’ers?
De meeste bedrijven in Nederland doen per kwartaal aangifte voor de btw, ook wel bekend als aangifte omzetbelasting. Als bedrijf maak je namelijk omzet. Over de omzet die je maakt moet je btw berekenen. Deze btw moet je dan apart aangeven op je facturen. Het factuurbedrag inclusief de btw ontvang jij dan weer op je zakelijke rekening. Je maakt natuurlijk niet alleen omzet, je hebt als bedrijf ook kosten. Voor je bedrijf maak je ook kosten. Je koopt bijvoorbeeld een nieuw bureau voor je nieuwe werknemers of ene nieuwe computer omdat je huidige computer heel erg traag is geworden. Van je leverancier ontvang je dan ook een factuur inclusief btw. Je ontvang hier dan geen btw maar je moet het juist betalen. Je mag de betaalde BTW wel verrekenen met de ontvangen BTW. Het saldo na verrekening overblijft moet je afdragen of krijg je eventueel terug. Let op in, in Nederland zijn er veel regels rondom BTW. Lees daarom deze regels goed door.BTW Nummer
Het omzetbelastingnummer ook wel bekend als BTW nummer gebruik je bij eventueel contact met de Belastingdienst als je gaat bellen of een brief schrijft. Het btw nummer heeft 9 cijfers, 2 cijfers. Bij een eenmanszaak zijn de 9 cijfers gelijk aan het BSN nummer.Het btw-identificatienummer moet je ook vermelden op je facturen en website of andere communicatiemiddelen. Je leveranciers en afnemers kunnen dit nummer dan ook controleren op de website van de Europese Commissie. Het btw-identificatienummer ziet er dan ook anders uit dan de omzetbelastingnummer. Let daar dus goed op. Let daarom altijd goed op als je wel de goede nummers hebt. Als dat niet zo is kan je in veel problemen terecht komen. Dat wilt niemand natuurlijk daarom zeggen wij altijd, je kan het beter een keer te vaak controleren dan een keer te minder waardoor de Belastingdienst bij je aanklopt.