Berekenen.nl
Geplaatst op 29 juli

De nieuwe BTW regels voor e-commerce

Veel mensen in de e-commercesector hebben het al gehoord. Een nachtmerrie voor veel ondernemers is dan ook vanaf 1 juli ingegaan. Per 1 juli 2021 moeten Nederlandse bedrijven buitenlandse BTW gaan afdragen over particuliere verkopen in het buitenland, bij een omzetgrens van €10.000. Maar hoe gaat dit precies in z’n werking en wat voor invloed heeft het op de e-commercesector? Dat lees je hier.

Wanneer gaan de veranderingen in?

De Europese Raad is een tijdje geleden akkoord gegaan met het voorstel van de Europese Commissie om de EU-btw-richtlijn e-commerce in werking te laten treden met ingang van 1 juli 2021. Dat betekent dat het vorige week donderdag officieel is ingegaan. Veel ondernemers dachten dan ook dat het eigenlijk in het begin van dit jaar in zou gaan, maar dat is niet zo. Er is namelijk een half jaar uitstel verleend. Het uitstel is verleend omdat meerdere bedrijven en lidstaten, waaronder Nederland, aangaven meer tijd nodig te hebben door onder andere de coronacrisis. Nederland en Duitsland hebben bij de Europese Commissie aangegeven voorstander te zijn van verder uitstel tot aankomend jaar. Dit komt omdat er grote en complexe wijzigingen in de ICT-systemen moeten worden ingebouwd. Zowel van de overheden als van bedrijven die vervolgens aangesloten moeten worden op de system van de lidstaten. Dit vraagt om een zorgvuldige implementatie omdat dit niet fout mag gaan.

Gelden deze nieuwe btw-regels ook voor mij?

Je kan hier heel erg makkelijk achter komen. Ondernemers die goederen leveren aan particulieren in een andere EU land kunnen te maken krijgen met de afstandsverkoopregeling. Dit is het geval indien de goederen worden verzonden of vervoerd door of voor de rekening van de leverancier en als een drempelbedrag wordt overschreden. Als afstandsverkoopregeling van toepassing is, is de ondernemer btw verschuldigd in het land van aankomst van de goederen in plaats van het land vertrek van de goederen. De ondernemer voor wie de afstandsverkoopregeling geldt moet zich voor de btw registreren in iedere EU land waar hij afstandsverkopen moet aangeven. Het kan zijn dat je even moet puzzelen. Wij raden je dan ook aan contact te zoeken met je accountant. Er zijn namelijk heel erg veel accountants en adviseurs lid van bedrijfsspeurders die je heel erg goed kunnen helpen wanneer jij er niet helemaal uitkomt. Je wilt namelijk niet in de problemen komen doordat er iets fout gaat. Niemand wil namelijk in de problemen komen rondom BTW.

De gevolgen van de nieuwe regels.

Na 1 juli 2021 zullen sommige e-commerce bedrijven hun buitenlandse btw-registraties kunnen sluiten. Zij kunnen in plaats daarvan een OSS-aangifte voor de belastingdienst van hun eigen land invullen. Ook hier is het belangrijk om de hulp van een accountant en adviseur in te schakelen. Er hoeft maar een getal verkeerd te staan waardoor de hele aangifte niet meer goed is. Zoals we hierboven ook al zeiden is het erg belangrijk dat deze zaken goed verlopen en ook allemaal op orde zijn. Het ergste wat een ondernemer kan overkomen is dat je op het matje geroepen wordt en vervolgens een dikke boete ontvangt.