Berekenen.nl
Geplaatst op 31 juli

Minder reiskostenvergoeding door thuiswerken

Veel Nederlanders zijn door de coronacrisis vanuit huis gaan werken. Dat is natuurlijk heel makkelijk, want dat scheelt een hoop gedoe: geen files, geen reistijd. Maar hoe zit het met je reiskostenvergoeding? Mag je baas daarin snijden?

Stil op de wegen

Toen veel mensen tijdens de coronacrisis vanuit huis gingen werken, werd het stiller op de wegen. Er waren even bijna geen files meer. Dat was voor velen genieten, want zonder reistijd kun je net iets langer blijven liggen en begin je minder gestresst aan je werk. Maar ineens begonnen sommige werkgevers te snijden in de reiskostenvergoeding. Mag dat? Ja, dat mag.

Onkosten woon- werkverkeer

De reiskostenvergoeding is bedoeld ter compensatie van de kosten die iemand maakt om naar zijn of haar werk te reizen. Op het moment dat die kosten er niet meer zijn, is de werkgever niet meer verplicht om deze onkostenvergoeding te betalen. Tenzij dit vastgelegd is in een cao.

Bittere pil

Dat is toch een bittere pil voor veel werknemers. De reiskostenvergoeding is namelijk toch een aanzienlijk bedrag dat maandelijks toegevoegd wordt aan het loonstrookje. En het is meestal belastingvrij.

Kosten van thuiswerken

Sommige werkgevers hebben besloten de reiskostenvergoeding vrijwillig door te betalen. Dit doen ze omdat er bij het thuiswerken ook kosten gemaakt worden, zoals stroomgebruik, internet en koffie. Officieel mag een werkgever deze vergoeding slechts zes weken doorbetalen, maar omdat de economische gevolgen van de coronacrisis groot zijn, is besloten dat de reiskostenvergoeding voor onbepaalde tijd uitbetaald mag worden.

Reiskosten berekenen

Misschien ben je door de crisis je werk kwijt geraakt en moet je nu volop aan de bak om weer aan werk te komen. Of misschien heeft je werkgever niet de mogelijkheid om je reiskostenvergoeding door te betalen. Dan is het nuttig om te berekenen op hoeveel vergoeding je recht hebt. Het is verstandig om van te voren je reiskosten te berekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wel zo duidelijk!

Reiskosten voor de fiets

Ook als je met de fiets naar je werk gaat, heb je recht op een reiskostenvergoeding. Sterker nog, de regering wil forenzen stimuleren om de auto te laten staan om in plaats daarvan met de fiets naar het werk te gaan. Het zou gaan om zo’n 200.000 mensen die niet de auto hoeven te gebruiken.

Korte ritjes

De helft van alle autoritjes naar het werk is korter dan 7,5 kilometer. Veel werknemers kiezen ervoor om voor deze afstand de auto te pakken. Bij een afstand tussen de 7,5 en 15 kilometer kiest ongeveer 70 procent van de werknemers de auto. Staatsecretaris van Veldhoven hoopt dat deze groep de overstap zal maken naar de fiets, vooral nu de elektrische fiets in opmars is.

Benut de tijd

Als grotendeels thuiswerken de nieuwe norm voor je wordt, bestaat de kans dus dat je je reiskostenvergoeding kwijtraakt. Maar tijd is ook wat waard! Meer tijd voor je gezondheid, meer tijd voor zingeving, meer tijd voor je gezin. En misschien heb je doordat je minder autorijdt minder autokosten en minder stress. Klinkt goed, toch?