Berekenen.nl
Geplaatst op 25 mei

10 tips om stroom te besparen

Met het besparen van stroom is het een win-win situatie. Je hebt namelijk minder energiekosten, maar het stoot ook minder CO2 uit. Daarmee is het ook beter voor het milieu. Wij geven je een aantal tips om op een effectieve manier stroom te besparen.

Voorkom sluipverbruik

Volgens Amerikaanse studies verbruikt een elektronisch apparaat 75% energie, terwijl ze stand-by staan. Bij sommige apparaten is het makkelijk te zien of ze stroom verbruiken, zoals bij een tv. Bij een tv kun je namelijk zie dat het lampje brand wanneer hij stand-by staat. Een tv kan wel 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact halen als je het apparaat niet gebruikt.

Gebruik energiezuinige apparaten

Een huishouden gebruikt veel huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine, vaatwasser of koffiezetapparaat. Maar deze apparaten zijn ook een keer aan vervanging toe. Let dan bij de nieuwe aankoop op het energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt, ten onrechte, gedacht dat A+ een energiezuiging apparaat is. Maar niks is minder waar. Bij vaatwassers, koelkasten, vriezers en wasmachines is dit zelfs het allerlaatste label in de markt. Zuinige apparaten zijn dan wel duurder dan de minder zuinige apparaten, maar dit verdien je terug in je stroomverbruik. Je hoeft niet perse een duur apparaat aan te schaffen, want je kunt er zelf ook op letten. Droog je kleding in de zomer aan de waslijn in plaats van in de droger.

Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in huis, wordt vaak de verwarming een graadje hoger gezet. Dan is het logisch dat je meer energie gaat verbruiken, maar toch voelt je huis nog steeds niet aangenaam aan. Daarom is het verstandiger om de kieren en spleten te dichten. Een eenvoudige manier is het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren. Toch kun je er niet onderuit dat er na verloop van tijd kieren bij de kozijnen komen, dit kun je oplossen door het dicht te kitten.

Gebruik zonne-energie

Als je dan toch elektriciteit verbruikt, kun je het ook zelf opwekken. Dit kun je doen met PV-panelen (zonnepanelen) op het dak van je woning te plaatsen. Als je te veel energie opgewekt hebt, kun je dit terug verkopen aan het net. Ook kun je de zonne-energie inzetten om warmwater te genereren met een zonneboiler. Het warme water kan dan weer ingezet worden als warm water uit de kraan of om je vloerverwarming of radiotoren te verwarmen. Op deze vorm van zonne-energie krijg je subsidie van de overheid.

Wil jij nu weten hoeveel stroom jij verbruikt? Klik dan hier.