Berekenen.nl
Geplaatst op 5 september

Hoe bereken je partneralimentatie?

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Je kunt het zien als een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van je ex-partner en je kinderen na een echtscheiding. Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald en wat moet je regelen?

Wanneer alimentatie?

Als er kinderen bij betrokken zijn, zijn beide ouders wettelijk verantwoordlijk voor het levensonderhoud van hun kinderen, mits anders geregeld is via een rechter. Hierover maak je samen afspraken, zoals de kinderalimentatie, co-ouderschap en een ouderschapsplan. Afhankelijk van je financiële situatie tijdens en na het huwelijk kan het ook zijn dat één partner recht heeft op partneralimentatie.

Waren jullie niet getrouwd? Dan is het niet noodzakelijk om langs de rechter te gaan. Het is dan ook mogelijk om onderling de alimentatie te regelen. Het is dan wel verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen. Vaak wordt tijdens het afstemmen van de afspraken zonder hulp van de rechter, de hulp ingeroepen van een mediator, advocaat of notaris.

Hoe lang je partneralimentatie blijft ontvangen of moet betalen is afhankelijk van wanneer de scheiding is uitgesproken.

Vanaf 1 januari 2020

De hoofdregel is dat de alimentatieperiode gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk. Er zit dan wel een maximum van vijf jaar aan. Op deze regel gelden drie uitzonderingen:
  • Voor huwelijken van langer dan vijftien jaar waarbij de ontvangende partner binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, loopt de alimentatietermijn door tot de AOW-leeftijd.
  • Voor huwelijken langer dan vijftien jaar waarbij de ontvangende partner geboren is op of voor 1 januari 1970, is de alimentatietermijn tien jaar.
  • Als er uit het huwelijk geboren kinderen zijn jonger dan twaalf jaar, dan eindigt de alimentatie niet eerder dan wanneer het jongste kind twaalf jaar is.

Hoe wordt alimentatie berekend?

De rechter bepaalt de hoogte van de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Rechters hebben samen normen ontwikkeld voor het berekenen van de alimentatie. Zij bepalen de alimentatie in drie stappen.
  1. De rechter bepaalt wat de behoefte is van de kinderen aan kinderalimentatie.
  2. De rechter bepaalt welk bedrag de gene die alimentatie moet betalen kan missen. Dit wordt draagkracht genoemd. Er wordt ook rekening gehouden met de draagkracht van degene die kinderen verzorgt.
  3. De rechter vergelijkt de draagkracht en de behoefte aan alimentatie met elkaar (zie punt 1 & 2). Vervolgens verdeelt de rechter de behoefte van de kinderen in de juiste verhouding tot de draagkracht van beide partners.

De draagkracht ruimte is in eerste instantie bedoeld voor kinderalimentatie. Als er daarna nog ruimte over is, kan de rechter ook een netto partneralimentatie vaststellen. Het alimentatiebedrag wordt ieder jaar aangepast (indexering), zodat het meestijgt met de gemiddelde loonstijgingen. De minister van Justitie bepaalt rond november het percentage. Het is slim om je ex-partner op tijd op de hoogte te stellen van het nieuwe bedrag.

Online partneralimentatie berekenen

Zelf de partneralimentatie berekenen bij een scheiding? Gebruik dan onze handige tool om een berekening te maken. Houd er wel rekening mee dat we met de tool niet kunnen aangeven of je recht hebt op partneralimentatie. Het is een rechter die dat vast kan en moet stellen. Je kunt gebruik maken van onze rekentool om een berekening te maken voor de hoogte van de alimentatie die je in dat geval kunt ontvangen.