Berekenen.nl
Geplaatst op 30 december

Weetjes over ouder worden

Veel mensen zien alleen de negatieve kant van ouder worden zoals rimpels. Ja er zitten negatieve aan verbonden maar ook positieve dingen, maar ook dingen die je niet wist. In deze blog gaan wij weetjes vertellen die jij niet wist over het ouder worden.

Je wordt gelukkiger hoe ouder je wordt

Wist jij dat mensen het gelukkigste zijn rond hun achttiende verjaardag? Maar krijgen het daarna moeilijk met het echte leven om pas rond hun vijftigste opnieuw gelukkig te zijn. Dan lijken de grootse problemen opnieuw te verdwijnen. De onderzoekers geven niet echt veel uitleg over het fenomeen. Ze ondervroegen 340.000 Amerikanen tussen de 18 en 85 en wilden gewoon weten wanneer ze het gelukkigste waren.

Leeftijd

Ook is het leuk om meer informatie over je leeftijd te weten. Zo kun je onder andere je leeftijd berekenen. Daar kun je ook je leeftijd bereken in jaren, maanden, weken, dagen, uren, minuten en seconden. Hoe leuk is dat.  

Studeren vermindert de kans op dementie

Het klinkt misschien gek, maar Engelse en Finse wetenschappen hebben 872 breinen van mensen onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen die tot op latere leeftijd hadden gestudeerd beter ‘beschermd’ zijn tegen dementie. Gemiddeld daalt het risico om dement te worden met 11% revoor elk jaar dat je langer blijft studeren.

Hoe ouder je bent hoe minder je gaat slapen

Hoe ouder je wordt hoe minder goed je hersenen signalen dat je wilt slapen opvangen. Dat is de reden waarom ouderen minder goed slapen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California op  basis van een studie bij een groep ratten. De vastlegging van dit probleem kan volgens onderzoekers belangrijke consequenties hebben. De conclusies bieden volgens hen immers de mogelijk om geschikte therapieën en geneesmiddelen te ontwikkelen om het probleem aan te pakken.

Hoe ouder je bent hoe sneller we onze eigen leugens gaan geloven

Ouderen personen lopen het risico dat ze sneller mensen gaan geloven. Hierdoor zijn ouderen ook vaker de dupe van oplichting en de zo bekende Microsoft Tech support. Dit betekent ook dat ze snel in hun eigen leugens beginnen te geloven. Amper vijfenveertig minuten volstaan om hen te laten geloven in onwaarheden die ze eerder zelf hebben uitgesproken. Dit is de boodschap van een onderzoek van wetenschappers aan de Brandeis University in de Amerikaanse staat Massachusetts, gebaseerd op de registratie van de hersenactiviteiten van tweeënveertig jongere en oudere volwassenen.

De gevolgen van stress

Bij veel mensen is dit onduidelijk maar stress veroorzaakt toch echt rimpels. Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt, wat zorgt voor meer suiker in je bloed. In de oertijd was dit handig, bij gevaar ontstond stress, waardoor  je meer energie kreeg om te kunnen vluchten. Tegenwoordig lijden veel mensen aan chronische stress, waardoor het cortisol gehalte in je bloed continue hoog is. Je bloedsuikergehalte gaat door continue omhoog waardoor collogeen en elastine sneller worden afgebroken. Wat voor snellere huidveroudering zorgt.

Roken

Ook roken heeft invloed op ouder worden. Roken geeft een doffere, grijzige huid en meer diepere rimpels. Hierdoor kan je meteen zien of iemand rookt of gerookt heeft. Dit zijn de gevolgen van de gifstoffen, door deze stoffen maakt je huidcellen minder collageen aan, waardoor je diepere rimpels krijgt en je huid minder stevig is.