Berekenen.nl
Geplaatst op 2 maart

Ruim 11.000 mensen jarig op schrikkeldag

2020 is een schrikkeljaar. Dit houdt in dat dit jaar geen 365, maar 366 dagen telt. Deze extra dag wordt een schrikkeldag genoemd. Een schrikkeldag komt een keer in de vier jaar voor en valt altijd op 29 februari. Dit houdt in dat mensen die geboren zijn op een schrikkeldag technisch gezien maar één keer in de vier jaar jarig zijn. In 2020 waren er ruim 11.000 mensen jarig op schrikkeldag, oftewel 29 februari.

Verjaardag vieren op schrikkeldag

Veel mensen die geboren zijn op een schrikkeldag vieren hun verjaardag ervoor of erna. Dit is niet ongebruikelijk. Ook mensen die niet geboren zijn op een schrikkeldag vieren hun verjaardag vaak in het weekend. Dit omdat veel mensen dan vrij zijn van school of werk en op visite kunnen komen. De laatste keer dat een schrikkeldag in het weekend viel is echter al meer dan tien jaar geleden! De laatste schrikkeldag in het weekend was 29 februari 2004. Die schrikkeldag viel op een zondag. De eerstvolgende schrikkeldag in het weekend is maar liefst twaalf jaar wachten. Die schrikkeldag valt wederom op een zondag, op 29 februari 2032.

Iets minder geboorten schrikkeldag 2020

Een verjaardag op schrikkeldag is een unieke gebeurtenis. Zo’n verjaardag komt immers maar een keer in de vier jaar voor. Op 29 februari 2020 vierden een kleine 470 kinderen voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag. In totaal zijn er zo’n 11.000 mensen jarig op schrikkeldag. Maar liefst zes mensen hiervan werden dit jaar 100 jaar oud. Voor deze mensen houdt dit in de praktijk in dat ze 25 keer hun verjaardag ‘echt’ hebben kunnen vieren.

Meer geboorten buiten schrikkeldag

Op een gemiddelde dag in februari werden er dit jaar meer kinderen geboren dan op schrikkeldag. In totaal werden op 29 februari 2020 maar liefst 466 kinderen geboren. Op een gemiddelde maandag, in bijvoorbeeld 2016, waren dit er 468. Dit is een procentuele toename van (https://www.berekenen.nl/a-z/procenten-berekenen) 0,43%.

Veel bruiloften op schrikkeldag

Februari is geen populaire trouwmaand. Tijdens de jaren die geen schrikkeljaar zijn wordt er dus in februari weinig getrouwd. De schrikkeldag in februari is daarentegen wel een populaire trouwdatum. Een populaire dag in de week om te trouwen is de maandag. De kosten voor het voltrekken van huwelijk zijn dan namelijk gratis. Op 29 februari 2016 viel schrikkeldag op een maandag. Die dag zijn er maar liefst 428 stellen getrouwd. Dat in tegenstelling tot een gemiddelde 277 stellen die in de echt werden verbonden op een reguliere maandag.

Schrikkelleeftijd berekenen

Benieuwd wat is iemands schrikkelleeftijd is? Deel dan eenvoudig zijn of haar levensjaren door vier. Weet je alleen iemands geboortedatum? Bereken dan eenvoudig hoe oud iemand is met onze online leeftijd-bereken-tool. Lijkt het je leuk om uit te rekenen hoeveel maanden,weken, dagen, uren, minuten of seconden jijzelf of iemand anders oud is? Bereken het snel op berekenen.nl.