Berekenen.nl
Geplaatst op 11 november

Voor het eerst laminaat kopen? Let op deze 6 zaken!

Als je gaat verbouwen of een woning gaat betrekken, sta je al snel voor een belangrijke keuze: welke vloer wil ik? Als je voor laminaat hebt gekozen, wil je natuurlijk een goede laminaatvloer die goed in de ruimte past en lang meegaat. Als je voor het eerst laminaat gaat kopen, is het goed om op een paar punten te letten. Wij vertellen jouw op welke zes punten je moet letten bij het kiezen van laminaat.

1. In welke kamer komt het laminaat?

Voordat je naar een showroom gaat of laminaat gaat zoeken op internet, moet je eerst weten in welke ruimte het laminaat komt te liggen. Welke kleur past het beste in de kamer? Hoe intensief wordt de vloer gebruikt? En hoeveel laminaat heb je echt nodig?

Om het benodigde laminaat te berekenen, neem je de oppervlakte van de kamer (lengte x breedte) en voeg je 10% toe. Deze 10% dient als snijafval. Snijafval kun je krijgen van het verknippen van laminaat voor lastige hoeken en bijvoorbeeld voor gaten waar de verwarmingsbuizen doorheen moeten. Dus als je 24 vierkante meter ruimte hebt, moet je 26,4 vierkante meter laminaat kopen.

2. Kwaliteit

Ten tweede is het belangrijk om te weten welke kwaliteit laminaat je nodig bent. Afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt, heb je een laminaat nodig met een hoge of lage gebruiksklasse. Voor ruimtes die veel worden gebruikt, is het beter om een ​​andere gebruiksklasse 32/AC4 te kiezen. Met de eerste klasse 31/AC3 kan deze echter perfect in een minder gebruikte ruimte, zoals een slaapkamer, worden geplaatst.

3. Budget

Dan is het tijd om door te gaan naar de volgende stap. Nu je weet in welke kamer de vloer komt te liggen en je hebt berekend hoeveel laminaat je nodig hebt, is het tijd om een ​​budget in te stellen. Laminaat wordt meestal per vierkante meter verkocht. Als we ons voorbeeld van een oppervlakte van 24 vierkante meter gebruiken en laminaat kopen voor € 12,85 de vierkante meter, komen we op een totaal bedrag van € 339,24. Houd er echter rekening mee dat je waarschijnlijk extra dingen erbij moet kopen om laminaatvloeren te installeren, zoals ondervloeren en plinten.

4. Ondervloer

Net als laminaat zijn er vele soorten en maten ondervloeren, die elk hun eigen kenmerken hebben. Ondervloeren kunnen isoleren, loopgeluid verminderen, vocht afstoten, egaliseren en meer. Welk type ondervloer je nodig hebt, hangt af van de basisvloer. Op een betonvloer moet weer een andere onder vloer dan op een houten basisvloer.

Laminaat voor houten vloeren

Houten ondervloeren vind je meestal in oudere huizen. Het nadeel van een houten ondervloer is dat deze zelden vlak is. Zoek daarom naar een basismateriaal dat extra vlakheid en stevigheid biedt, zoals groene platen.

Laminaat voor beton vloeren

Als je in een nieuwer huis of appartement woont, heb je waarschijnlijk een betonnen vloer. Met deze basisvloeren hoef je je geen zorgen te maken over oneffenheden, maar heb je wel meer kans op vocht. Kies hier dan voor een vochtafstotende ondervloer.

Laminaat voor appartement vloeren

Wanneer je in een appartementsgebouw woont, is het verplicht gebruik te maken van de zogenaamde "10 decibel ondervloer”, zoals black label silent. Ze dempen het geluid en besparen je buren veel problemen.

5. Vloerlatten

Onder invloed van temperatuurwisselingen of vochtigheid kan het laminaat gaan absorberen. Omdat de vloer hierdoor uitzet of krimpt, is het belangrijk om een ​​ruimte tussen het laminaat en de muur te laten. De vuistregel is dat de spleet zo breed moet zijn als de dikte van het laminaat. Als uw laminaat 7 mm dik is, is er een ruimte van 7 mm tussen de muur en de vloer. Met een plint kun je deze ruimte mooi afwerken.

6. DIY of professionals?

Ten slotte is het nuttig om na te denken over wie de vloer gaat leggen. Ben je van plan het zelf te gaan doen, omdat dit de goedkoopste manier is? Je hebt wel tijd en kennis nodig. Indien je deze niet hebt, kun je er ook voor kiezen om de vloer te laten leggen door een professional, zo weet je zeker dat jouw laminaatvloer vakkundig en mooi wordt gelegd.

Online laminaat berekenen

Je kunt natuurlijk ook zelf de lengte x de breedte berekenen van je ruimte, maar het gaat een stuk makkelijker met onze online tool! Met een paar gegevens en één druk op de knop ben jij er achter hoeveel vierkante meters aan laminaat jij nodig bent. Vergeet niet om er 10% bij op te rekenen i.v.m. het snijafval. Bereken hier je laminaat.