Berekenen.nl
Geplaatst op 28 oktober

Hoe zit het met invoerkosten?

Sinds 1 juli 2021 zijn er een heleboel regels veranderd rondom pakketjes uit China, maar ook uit andere landen. Daarom vragen steeds meer mensen zich af hoe het nou precies zit met de invoerkosten en of het echt zo goedkoop is als het lijkt. Dat lees je hier.

Welke online winkels zijn betrouwbaar?

Veel mensen vragen zich af wat de IOSS ook al weer is? En zijn die winkels wel betrouwbaar?
Ja, de grote webwinkels zoals AlieExpress zijn betrouwbaar. De grote webwinkels zijn namelijk allemaal aangesloten bij IOSS: dat betekend dat de btw al in de prijs zit. Je krijgt dan gewoon een btw-bon. Er komen dan ook geen extra kosten bij en vaak ook geen import-kosten. Het kan wel gebeuren dat die er bij komen. De bezorging is vaak wel lang uit China. Je kan dan ook uitgaan van 10 tot 30 dagen. Het kan ook gebeuren dat dit nog langer is. Tijdens de corona-lockdown in China heeft het heel erg lang geduurd tot alle pakjes hier zijn. Dat heeft dan natuurlijk ook weer invloed op de bezorgtijd.

Hoe zit het met de pakketjes uit China?

Voorheen werden er tot €23,- geen invoerkosten en btw gerekend als het van buiten de EU kwam. Nu komt dat er altijd bij. Let op, je hoeft tot €150,- geen invoerkosten te betalen, maar nu dus wel de btw en het kan ook nog eens voorkomen dat je ook afhandelingskosten moet betalen. Vanaf €150,- komen er ook nog importkosten bij. Maar op veel producten zitten ook geen importkosten. Je moet dus vooral goed kijk wat je gaat bestellen en welke eventuele kosten daar nog bij komen. Doordat deze wet sinds kort is veranderd en niet iedereen dat weet is zit de invoerkosten ook al bij de prijs in.  Ook hier moet je goed opletten want dat is niet altijd zo. Je kan het dan ook zien of het bij de prijs staat of niet. Wanneer het al in de prijs staat er iets zoals “EU taks included”. Je moet dus vooral goed kijken welke kosten voor jou van toepassing zijn en kijken of die al in de prijs zitten of niet. Je wil namelijk niet voor verrassingen komen te staan.

De douane doet steekproeven

Je verwacht het waarschijnlijk al, maar de Douane doet ook steekproeven bij pakketjes. Ze controleren dan ook heel erg streng op namaak kleding, schoenen of wat dan ook. Er zijn namelijk heel erg veel bedrijven en merken die beschermd worden door copyrights en patenten. Dat is er dan ook niet voor niks. Omdat mensen toch graag van die spullen willen hebben van een bepaald merk, maar niet de volle prijs willen betalen kom je al snel uit bij namaak spullen. De Douane controleert hier dan ook heel erg streng op. Je hoeft je hier dan ook niet druk om te maken. Wanneer ze je pakketjes vinden en daar blijkt namaak in te zetten ontvang jij vanzelf een brief thuis. De kans is dan ook groot dat het product wat jij gekocht hebt wordt vernietigt.