Berekenen.nl
Geplaatst op 15 mei

Duur wonen

Hoewel de coronacrisis nog in volle gang is, gaat het gewone leven door. Zo zijn er nog steeds mensen die huizen kopen én verhuizen. Allemaal binnen de richtlijnen van het RIVM. De voornaamste oorzaak? Een verandering in het gezinsleven. Zo kan er sprake zijn van gezinsuitbreiding, maar van een relatiebreuk of echtscheiding. Wanneer je verhuist verandert niet alleen je woonplaats, ook je kosten veranderen. Dit gaat niet alleen op voor je huur of kosten voor de hypotheek, maar ook voor je gemeentelijke belastingen.

Gemeentelijke belastingen

De kosten voor je gemeentelijke belastingen worden bepaald door je gemeente. Hierdoor verschillen ze ook per gemeente. Wanneer je dus van gemeente of huishouden verandert kunnen deze kosten ook veranderen. Denk hierbij aan onroerende zaak belasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing binnen jouw gemeente. Maar wat zijn deze kosten eigenlijk? Wanneer je in een bepaalde gemeente woont, dan maak je gebruik van voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een ondergrondse container of een ophaaldienst voor je afval. Maar ook de straat, het riool en de openbare verlichting vallen onder deze voorzieningen. Voor deze voorzieningen moet worden betaald. Als inwoners van de gemeente doe je dat (voor een deel) samen, in de vorm van gemeentelijke belastingen. De rest wordt betaald door de rijksoverheid.

Nijmegen of Zaanstad

Deze gemeentelijke belastingen kunnen nogal verschillen per gemeente. Zo ben je in de goedkoopste gemeente, Nijmegen, slechts 40 euro kwijt per jaar aan gemeentelijke belastingen. In de duurste gemeente, Zaanstad, is dit maar liefst 571 euro! Hoe kunnen deze gemeentelijke belastingen zo verschillen? Dit heeft onder andere te maken met de inschatting van de kosten voor de voorzieningen van de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil tussen afvalstoffenheffing in de stad en op het platteland. Op het platteland zullen vuilniswagens namelijk verder moeten rijden, wat zorgt voor een toename in de kosten. Daarnaast zijn de hoeveelheid voorzieningen die een gemeente biedt ook belangrijk voor de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Een gemeente die in alle gemakken voorziet is dan ook wat duurder om in te wonen. Een groot deel van deze kosten is dan ook vrij om te bepalen door de gemeenteraad. Dit is wederom afhankelijk van de gemeente en de samenstelling van de gemeente. Zo zal de ene gemeente meer parkeerbelasting heffen dan de andere, omdat er simpelweg meer of minder geparkeerd kan worden in de gemeente.

Gemeentelijke belastingen berekenen

De meest bekende gemeentelijke belastingen zijn de onroerende zaak belasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar hiermee zijn we er nog niet. Zo rekenen de meeste gemeentes ook belastingen voor parkeren, honden en toeristen. De zogeheten parkeerbelasting, honden- en toeristenbelasting. Ben je benieuwd wat de kosten zijn binnen jouw (nieuwe) gemeente? Bereken ze eenvoudig met onze online-gemeentelijke-belastingen-bereken tool. Ben je het niet eens met bepaalde kosten? Dan kun je bezwaar maken tegen de geheven gemeentelijke belastingen. Wanneer je simpelweg niet kunt betalen kan er een betalingsregeling worden getroffen. Neem hiervoor altijd contact op met je gemeente. Sommige mensen met een kleine beurs komen zelfs in aanmerking voor kwijtschelding van bepaalde gemeentelijke belastingen. De gemeente kijkt hiervoor naar je vermogen en je inkomen. Wanneer je gemeentelijke belastingen niet worden kwijtgescholden is er dus nog altijd de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen.