Berekenen.nl
Geplaatst op 7 juli

Hoe kiest u de juiste zakelijke energieprijzen voor uw bedrijf?

Vrijwel geen enkel bedrijf kan tegenwoordig nog zonder energie. Het is dus belangrijk om een goed energiecontract af te sluiten bij een betaalbare en betrouwbare aanbieder. Dit is echter niet altijd even gemakkelijk. Zo heeft de zakelijke energiemarkt te maken met allerlei uitdagingen, waaronder de omschakeling naar groene energie en een overvol stroomnet. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om je bedrijf direct op het net aan te sluiten. Dit is onder meer een probleem voor innovatieve, startende ondernemingen en bedrijven die nieuwe, duurzame locaties willen opstarten. Kun je wel direct een zakelijk energiecontract afsluiten? Dan wil je natuurlijk wel zo voordelig mogelijk uit zijn. Je doet er daarom goed aan om eerst even goed te vergelijken. Zo voorkom je onnodig hoge energiekosten voor je onderneming. Ook flexibiliteit is een belangrijk punt van aandacht. Ben je uiteindelijk toch niet helemaal tevreden over je huidige leverancier? Dan wil je natuurlijk gemakkelijk kunnen overstappen.

Begrijpen van zakelijke energieprijzen

Ga je een nieuw zakelijk energiecontract afsluiten? Dan heb je de keuze uit vaste, variabele en dynamische tarieven. Bij een vast tarief betaal je altijd dezelfde prijs voor je stroom, zelfs als de stroomprijs flink stijgt. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Aan de andere kant wordt jouw tarief niet lager, wanneer de marktprijs voor stroom daalt. Afhankelijk van de gekozen termijn, blijft je stroomtarief voor één, twee of drie jaar hetzelfde. Doordat het risico van een prijsstijging bij je energieleverancier ligt, wordt er wel een hogere marge aan je doorberekend. Een vast energietarief is dus niet altijd de voordeligste optie.

Je kunt ook kiezen voor een variabel zakelijk energiecontract. Dit contract sluit je normaliter af voor onbepaalde tijd. Je bent dus heel flexibel en kunt het contract elke maand probleemloos opzeggen. Het voordeel van een variabel contract, is dat je direct profiteert van dalende stroomprijzen. Als de prijzen voor stroom echter behoorlijk omhoog gaan, zie je dit ook direct terug in je zakelijke energierekening.

Een derde optie is het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Ook bij dit type contract profiteer je direct, wanneer de prijzen voor stroom kelderen. Anderzijds loop je ook meer risico, omdat hogere prijzen voor stroom ook direct aan je worden doorberekend. Daar staat dan weer tegenover dat je met een dynamisch contract ook van negatieve stroomprijzen profiteert. Een ander pluspunt van een dynamisch zakelijk energiecontract, is dat het doorgaans een goedkopere optie is.

De prijs per kWh voor jouw bedrijf, wordt uiteraard bepaald door de huidige prijs van stroom. Daarnaast spelen ook de btw en andere heffingen vanuit de overheid mee, net als de kosten van het netbeheer. De hoogte van het vastrecht wordt vastgesteld op basis van de kosten van het netbeheer en de leveringskosten van je stroomleverancier.

Goedkopere energiemaatschappijen lopen regelmatig te koop met prijzen van soms nog geen 25 cent per kWh. Gemiddeld moet je echter rekenen op een tarief van rond de 32 cent per kWh. Een winkel die zo’n 35.000 kWh per jaar verbruikt, betaalt hiervoor dus zo’n 11.200 euro op jaarbasis. Heb je een kantoorpand? Dan verbruik je op jaarbasis al gauw zo’n 80.000 kWh. Hiermee kom je uit op zo’n 25.600 euro per jaar. Voor een exacte prijsberekening kun je online heel eenvoudig een rekenmodule gebruiken.

Besparingsmogelijkheden en slimme keuzes

Veel mensen hebben het idee dat ze moeten overstappen, als ze een goedkoper stroomcontract willen. Je kunt echter ook gewoon onderhandelen met je bestaande leverancier. In veel gevallen kun je je stroomprijs eenvoudig omlaag krijgen. Kies ook altijd voor een contract past bij jouw type onderneming en jouw stroomverbruik, zodat je nooit meer betaalt dan nodig is. Verder is het natuurlijk raadzaam om slim om te gaan met energie binnen je onderneming. Energiezuinige apparaten en verlichting, betere isolatie en het verfijnen van je productieprocessen zijn allemaal goede mogelijkheden om je stroomverbruik te reduceren. Kun je op dit punt wel wat hulp gebruiken? Dan kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren voor het uitvoeren van een audit. Op basis hiervan krijg je de beste tips die precies aansluiten bij jouw bedrijf. Hierdoor kun je vol inzetten op een nog effectiever energiegebruik. Een vrij simpele toevoeging als bewegingssensoren kan al helpen om dagelijks veel minder energie te verbruiken. Daarnaast is het uiteraard ook mooi om nog groener te werken. Dit wordt nog eenvoudiger door de inzet van hernieuwbare energie, die kan worden opgewekt uit water, zon en wind. Kies je voor groene stroom? Dan is het natuurlijk ook mooi om dit aan je klanten en zakelijke relaties te communiceren. Zo profileer je je bedrijf nog beter!

Handige hulpmiddelen en rekentools

Een online rekentool is onmisbaar als je op zoek gaat naar de beste zakelijke energietarieven voor jouw onderneming. Je kunt hier heel eenvoudig invullen hoeveel stroom en gas je op jaarbasis nodig hebt, voor hoeveel locaties je energie nodig hebt en voor hoelang je je nieuwe contract wilt afsluiten. Voeg je contactgegevens en de naam van je bedrijf toe en stuur het formulier direct digitaal in. Vervolgens ontvang je binnen 24 uur de beste deals gewoon in je mail. Je hoeft dus niet zelf te gaan vergelijken, maar ziet direct de beste opties voor jouw onderneming. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is jouw zakelijke energie afnemen bij de leverancier van je voorkeur. Uiteraard kun je ook dit gewoon online regelen. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook heel wat geld voor je onderneming.

Tot slot

Bij het afsluiten van een nieuw zakelijk energiecontract ga je natuurlijk voor de beste prijs. Daarnaast zijn ook andere elementen van belang. Denk bijvoorbeeld aan het type contract (vast, variabel of dynamisch), het soort energie (grijze of juist groene stroom) en de flexibiliteit die je hebt bij de geselecteerde leverancier. Verder is het slim om je contract en de bijbehorende voorwaarden van tijd tot tijd te controleren. Zo zie je precies of je huidige aanbieder en contract nog wel aan je verwachtingen en wensen voldoen. Je kunt natuurlijk ook periodiek een online rekentool raadplegen. Zo zie je heel snel en overzichtelijk wat de beste keuzes zijn op het gebied van zakelijke stroom voor jouw onderneming.