Berekenen.nl
Geplaatst op 24 oktober

Den Haag wil CV-ketel terugschroeven naar 70 graden

De CV ketel maakt voorlopig nog niet op grote schaal plaats voor de warmtepomp. Uiteindelijk zullen veel mensen gaan overstappen, maar zo ver lijkt het op dit moment nog niet te zijn. 

De gemeente Den Haag wil er ondertussen toch voor zorgen dat het energieverbruik omlaag kan, waardoor we minder CO2 uitstoten. Dat moet bijvoorbeeld lukken door ‘waterzijdig inregelen’. Er komen speciale kranen op de radiatoren in huizen, waardoor de temperatuur van de ketel naar 70 graden kan. Dat kost veel minder energie, terwijl het in huis toch aangenaam warm is.

Van 90 naar 70 graden

Veel CV-ketels staan nog standaard op 90 graden Celsius. Die hoge temperatuur is nodig om er in huis voor te zorgen dat de radiatoren warm genoeg worden. Door die waterzijdig in te regelen en gebruik te maken van speciale kranen is dat niet meer nodig. Het warme water wordt beter verdeeld, waardoor 70 graden voldoende is voor hetzelfde niveau aan comfort. Het water zal minder in de leidingen ruisen, waardoor de ketel bovendien langer meegaat. Tenslotte maakt het woningen klaar om aangesloten te worden op het warmtenet of op een (hybride) warmtepomp. 

Capaciteit CV ketel berekenen

Toe aan een nieuwe CV ketel en daar op een zuinige en toch comfortabele manier gebruik van maken? Dan is het de moeite waard om de capaciteit van de CV ketel te berekenen. Dat kan aan de hand van het aantal kubieke meters aan inhoud dat je wilt verwarmen. Geef aan welke temperatuur je in huis wenst en of het gaat om een vrijstaand of een hoekhuis. Door tenslotte aan te geven of het huis slecht, normaal of goed geïsoleerd is kunnen wij je aangeven wat de capaciteit van de CV ketel zou moeten zijn om het lekker warm te krijgen.