Berekenen.nl
Geplaatst op 7 juni

School op afstand

Door de corona pandemie is onderwijs op afstand steeds groter en beter geworden. Toetsen en lessen worden steeds vaker online gehouden, maar hoe ga je hiermee om en kan je het voor jezelf op een rijtje zetten? In deze blog hebben wij 4 tips voor leraren om school op afstand te overbruggen en te verbeteren.

Tip 1: kijk naar alternatieven

Dit is meer een tip voor de leraren, want overweeg om de leerlingen in je klas op alternatieve manieren te beoordelen, zoals mondelinge toetsen of open boek examens te organiseren. Vaak zijn deze vormen van evaluatie al uitdagend genoeg en is het dan ook een goede vorm van toetsing.

Tip 2: gebruik verschillende versies

Het is bijna onmogelijk om spieken te voorkomen, zelfs in een normale onderwijssituatie. Je kunt echter wel de mogelijkheden voor spieken minimaliseren door verschillende versies van toetsen te gebruiken. Dit kan onder andere door het stellen van verschillende vragen, het aanbieden van diverse antwoordopties of door het door elkaar te mixen van de antwoordmogelijkheden.

Tip 3: zet een tijdslimiet in

Daarnaast is het nuttig om als leraar een tijdslimiet toe te passen. Geef leerlingen niet de mogelijkheid om uitgebreid te zoeken of te overleggen tijdens de toets. Blokkeer de toets na de verstreken tijd, zodat leerlingen niet langer kunnen werken aan de toets en zo dus geen antwoorden kunnen uitwisselen.

Tip 4: zorg dat je aanwezig bent tijdens het toetsmoment

Zorg dat je als leraar aanwezig bent tijdens het toetsmoment en nee wij bedoelen niet fysiek aanwezig, maar online aanwezig. Laat de leerlingen hun schermen delen tijdens de toets via bijvoorbeeld Google Meet, Microsoft Teams of een andere mogelijkheid om schermen te delen. Zo kun je de acties zien van de leerlingen en staat alles opgenomen. Vergeet dus niet om de vergadering of de meeting op te nemen, zo kun je terugkijken wat een leerling specifiek heeft gedaan tijdens een toets.


Een voorbeeld uit de praktijk

Veel leraren gebruiken het internet om een les leuk en leerzaam te maken, zoals een online quiz. Hierdoor kun je de leerlingen testen op hun niveau en hebben ze tegelijkertijd een leerzame en leuke les. Het is namelijk moeilijker om iemands aandacht te krijgen via een beeldscherm, dan in het echte fysieke leven. Daarom is het als leraar zijnde steeds een uitdaging om weer een nieuwe, leerzame maar ook leuke les te bedenken. Je wil uiteindelijk als leraar dat de leerlingen er wat van leren op een gezellige manier, maar soms gaat dat niet altijd helaas.

Afstand berekenen

Wil jij de afstand berekenen tussen jou en je collega's ? Bereken via ons hulpmiddel de werkelijke afstand tussen je werk en collega’s.