Berekenen.nl
Geplaatst op 5 juni

De afstand van het onweer

Onweer is een natuurverschijnsel dat af en toe plaats vindt. Met de zomer op komst kun je meer van deze onweersbuien verwachten. Onweer is namelijk een weersverschijnsel dat warmte nodig heeft. Het is een verschijnsel dat relatief weinig schade aanricht, maar toch zijn veel mensen bang voor de onweersbuien.

Het ontstaan

voor onweer zijn er een aantal elementen nodig, namelijk warmte en kou. Door de combinatie van deze twee tempraturen ontstaat er onweer. Een wolk bestaat uit kleine water druppeltjes. De koude lucht zorgt ervoor dat de warme, vochtige lucht gaat stijgen. Daardoor wordt de wolk steeds groter en de waterdruppels worden zwaarder. Op een gegeven moment worden de water druppels zo zwaar dat het begint te regenen. Maar bij een onweersbui blijft het niet alleen bij regen. Er worden dan ook lichtflitsen de lucht door geschoten. Deze flitsen worden veroorzaakt doordat de koude lucht en de warme lucht samenkomen. Daardoor ontstaat er een wrijving in de wolk waardoor de bliksem ontstaat.

Schade

Sommigen mensen en dieren zijn angstig op het moment dat het begint te onweren. Het liefste blijven ze binnen tot dat de onweersbui volledig weg is getrokken. de meeste mensen zijn bang voor het onweer omdat het geluid hard is of omdat het schade kan aanrichten. Toch blijft deze schade vaak beperkt. Als het onweer breekt er geen grote natuurramp uit. Als de bliksem inslaat in jouw huis, dan zouden er een aantal elektrische apparaten stuk kunnen gaan door de hoeveelheid stroom wat er ineens geproduceerd wordt. Verder zouden de bomen in de brand kunnen vliegen, door de hitte van de bliksem. De bliksem slaat vaak op de punten ie het hoogste zijn, dat zullen dan ook vaak bomen, gebouwen of huizen zijn. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om je tegen de bliksem te beschermen.

Veiligheid staat voorop

De veiligheid van mens en die staat altijd voorop. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als het begint te onweren. Zelf kun je het beste een veilige plek opzoeken. Zoals een huis, een auto of een vliegtuig. Mocht je toch buiten zijn, dan is het belangrijk om te weten dat je absoluut niet moet gaan schuilen onder een boom. Als je buiten bent dan is het het veiligst om jezelf zo klein mogelijk te maken, door gehurkt op de grond te gaan zitten. verder bestaan er speciale bliksemafleiders, deze kun je kopen en bevestigen op hoge gebouwen om te voorkomen dat de bliksem inslaat. Dat is wel zo veilig.

Tellen

Tijdens de onweersbuien zullen er nooit een bliksem en een donder op het zelfde moment te horen en te zien zijn. Dat komt doordat het licht sneller is dan geluid. Om te berekenen hoe ver de onweer van jouw bestemming is verwijderd kun je gaan tellen. De secondes die plaatsvinden tussen de bliksem en de doner zijn belangrijk om er achter te komen hoever weg het onweer is. 3 seconden staat hierbij gelijk aan 1 kilometer. Er is een speciale tool om te bereken hoe ver de onweer weg is. klik daarvoor op de link. Zorg ervoor dat je veilig bent tijdens een onweersbui.