Berekenen.nl
Geplaatst op 5 maart

Tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering

Onder inboedel valt alles wat in jouw huis staat. Of je nu huurt of een koopwoning in je bezit hebt, in beide gevallen kun je er vanuit gaan dat je ook inboedel bezit. Op het moment dat je spullen van waarde in je huis hebt staan, is een inboedelverzekering totaal logisch. Maar, veel mensen vergeten dat een inboedelverzekering óók handig is, wanneer je typisch niet veel geld uitgeeft aan je interieur.


Kosten van een inboedelverzekering

De kosten van een inboedelverzekering zijn relatief laag. Sommige verzekeringen, verzekeren je al vanaf €2,- per maand. Natuurlijk is de maandelijkse premie afhankelijk van de totale waarde van de inboedel die je wilt verzekeren. Ook het eigen risico speelt een rol in de hoogte van het maandelijkse bedrag dat je betaald voor een inboedelverzekering. Stel, je geeft 100,- op jaarbasis uit aan een inboedelverzekering. Daarvan koop je geen tweedehands bank. Omdat een inboedelverzekering relatief goedkoop is voor wat je er voor terug krijgt, is dit vrijwel altijd verstandiger dan dit zelf te regelen. Door het lage risico op brand of andere ongelukken, in tegenstelling tot een autoverzekering, is de maandelijkse premie goed op te brengen.

Inbegrepen bij een inboedelverzekering

Verschillende inboedelverzekeringen betekenen ook vaak grote verschillen in wat nu eigenlijk onder de verzekering valt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan huisdieren die binnen de inboedelverzekering vallen, maar ook aan sieraden, je interieur en elektronica. Soms stelt een verzekering dat je items van boven een bepaald bedrag, apart moet aanmelden bij de verzekering voordat ze onder de inboedelverzekering vallen. Wat niet binnen de inboedelverzekering valt is schade met opzet of door eigen schuld. Je kunt je hiervoor wel extra verzekeren met een all-risk polis.

Wanneer wordt de inboedel vergoed?


Verzekeraars vergoeden de schade aan je inboedel wanneer je te maken krijgt met verschillende omstandigheden. Maar niet alle omstandigheden betekenen een vergoeding. Het kan dus zo zijn dat je alleen bij zware windstoten met meer dan windkracht 7 verzekerd bent. Een windkracht 5 is net niet sterk genoeg. Bij ontploffing, blikseminslag of andere weersomstandigheden zoals wateroverlast ben je dan weer wel verzekerd.

Eigendommen die je meeneemt, vallen die ook onder een inboedelverzekering?

Een nieuwe type verzekering is de buitenhuisdekking. Niet alle verzekeraars bieden dit type verzekering ook daadwerkelijk aan. Dit komt omdat een gedeelte van de dekking, ook gedekt wordt door bijvoorbeeld reisverzekeringen. Het punt bij deze reisverzekeringen, is dat je alleen de dagwaarde vergoed krijgt. Vooral bij elektronica en mobiele telefoons daalt deze waarde erg snel. De buitenhuisdekking vergoed dus meer dan een normale inboedelverzekering of reisverzekering. Het is vooral handig wanneer je items van waarde, bijvoorbeeld dure laptops of sierraden, vaak met je meeneemt.


Inboedel onderdeel van woonverzekeringen

Het loont om bij dezelfde verzekeraar verschillende woonverzekeringen af te sluiten. Zo heb je naast de inboedelverzekering ook nog de opstalverzekering, en aansprakelijkheidsverzekering. Al deze verzekeringen kun je voordelig berekenen op berekenen.nl, om zo direct te kunnen besparen! Er kan zich een moment voordoen waarbij je aanspraak moet maken op één of meerdere van deze verzekeringen. Wanneer je deze verzekeringen afsluit bij één verzekeraar, hoef je je niet druk te maken over welke verzekering welke onkosten vergoed en ben je andersom niet dubbel verzekerd.