Berekenen.nl
Geplaatst op 6 augustus

Drie veel gestelde vragen over de aanvullende beurs

Veel studenten gaan binnenkort weer beginnen met hun studie of gaan verder met hun studie waar ze al druk mee bezig waren. Er zijn dan ook heel erg veel studenten die recht hebben op de aanvullende beurs, maar er geen gebruik van maken. Daarom beantwoorden wij de meest gestelde vragen over de aanvullende beurs voor studenten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een aanvullende beurs?

Voor het aanvragen van een aanvullende beurs moet je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs zijn. Bij studenten zal de Dienst Uitvoering Onderwijs vooral bekend zijn als DUO. Deze mensen kijken in hoeverre je ouders in staat zijn om je financiële ondersteuning te bieden. De hoogte van een aanvullende beurs is dan ook afhankelijk van het inkomen van je ouders. Het kan ook zo zijn wanneer je ouders een hoog inkomen hebben dat jij helemaal niet in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Om dit goed te kunnen controleren kijkt DUO naar het inkomen van je ouders van twee jaar geleden. Dus voor het kalenderjaar 2021 kijkt De Dienst Uitvoering Onderwijs naar het verzamelinkomen van 2019. Ook houden ze rekening met het coronavirus. Het kan namelijk zo zijn dat het inkomen van je ouders is gedaald door de coronacrisis. Wanneer je het inkomen van je ouders hierdoor is gedaald met 15% kunnen zij een zogenaamde verligging peiljaar aanvragen. DUO kijkt dan naar het later inkomensjaar. Dit kan natuurlijk in je voordeel werken maar ook in je nadeel. Ze proberen het zo eerlijk en correct mogelijk te doen.

Ik wil mijn ouders niet lastigvallen wat nu?

Het kan zijn dat je twijfelt of je in aanmerking komt, maar wil jij je ouders hier niet mee lastig vallen? Bij het aanvragen van een aanvullende beurs of toelage. Hoef je de gegeven van je ouders niet op te geven. Door dat DUO van de overheid is kunnen zij ook zelf de gegevens van je ouders opvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor is het wel nodig dat je eerst een aanvraag doet. DUO adviseert dan ook om dit altijd te doen. Na de aanvraag krijg je in de meeste situaties automatisch bericht. Je krijg natuurlijk ook bericht wanneer je niet in aanmerking komt voor een aanvullende beurs.

Moet het geld van de aanvullende beurs terug betalen?

Deze vraag zien wij heel erg vaak voorbij komen. Het antwoord op deze vraag is dan ook nee. Je hoeft de aanvullende beurs alleen terug betalen als het je niet lukt om binnen 10 jaar af te studeren en voor MBO-studenten op niveau 1 of 2 hoef je zelfs dan niet terug te betalen. De aanvullende beurs wordt in dat geval automatisch omgezet in een gift. Let wel op, een lening moet wel terug betaald worden. Het doel dat de overheid de aanvullende beurs omtovert in een gift is om zoveel mogelijk studenten te stimuleren om door te gaan studeren. Hiervan profiteert de overheid natuurlijk ook weer. Dat komt omdat het opleidingsniveau omhoog gaat in Nederland.