Berekenen.nl
Geplaatst op 18 januari

Confectiematen? Hoe werkt dat

Helaas zegt een maat niet altijd alles, want per merk kan een maat anders vallen. Wel zijn er internationale en nationale maten voor kledingstukken. Iedereen kent de standaard maten wel een XS, S of M Maar wat zijn confectiematen nou precies? Je leest het in onze blog.

Geschiedenis van confectiematen

Het begrip stond al bij de Romeinen bekend als confectio. De confectie-industrie bestond in die tijd waarschijnlijk uit het vervaardigen van militaire uniformen. De vervaardiging van kleding is een eeuwenlang voorbehouden geweest aan kleermakers en huisnaaisters. Omstreeks 1800 ontstond in Europa een levendige handel in tweedehandskleding, die ertoe leidde dat speciaal daarvoor kleding werd vervaardigd. Ook kochten marskramers bij kleermakers restanten kleding die niet afgehaald was door de besteller. Deze kleding was in eerste instantie dus wel op maat gemaakt, maar werd door de marskramers als confectie aan de deuren verkocht. Later gingen de marskramers ook kleding in algemene maten bestellen. In diezelfde periode ging men ook kleding op voorhand maken voor bijvoorbeeld scheepsbemanningen, die te kort aan wal waren om hun kleding aangemeten afgewerkt te krijgen. Deze gang van zaken staat in direct verband met de ontwikkeling van de naaimachine.

Verkoop

Wist jij dat de kledingmarkt voor ruim 90% bestaat uit confectiekleding? Enkele bekende winkelketens die alleen in confectiekleding handelen, zijn C&A, Zeeman en H&M. Sommige winkelketens creëren ook confectielijnen die in massa geproduceerd worden, terwijl andere alleen exclusieve haute couture-lijnen aanbieden. Voorbeelden van bekende modehuizen die confectiekleding naast hun exclusieve kleding produceren zijn, Chanel, Dior, Cacharel en Lacroix. Nieuwe collectie voor confectiekleding worden elk modeseizoen door modehuizen gepresenteerd, vaak tijdens een zogenaamde modeweek word dit gedaan.

Verschil tussen confectiematen en overhemdmaten?

Overhemden en confectiematen zijn twee verschillende maten. Een overhemden maat wordt gebaseerd op internationale maten zoals XS, het kan ook gebaseerd worden op boordmaten zoals maat 38 t/m 48 en pasvorm. Confectiematen worden weergegeven in de maten 44 t/m 60. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen bovenkleding en onderkleding. Wanneer je je confectiemaat weet kan het zijn dat het even zoeken is voordat je uiteindelijk de goede overhemdenmaat hebt gevonden. Bereken hier de confectiemaat van mannen.

Bij welke heren kledingproducten wordt de confectiemaat gehanteerd?

De confectiemaat zie je terug in bepaalde heren productgroepen. Dit is onder andere bij pakken, blazers, jassen en pantalons. De overhemd maat wordt weergeven in de internationale maatvoering. Het is wel belangrijk dat deze twee verschillende maten niet door elkaar worden gehaald.

Hoe kan ik mijn confectiemaat berekenen?

Er zijn natuurlijk verschillende maten voor je bovenkleding en broeken. Het is eigenlijk heel simpel. Om je confectiemaat te berekenen heb je alleen je lichaamsmeten nodig. Zorg dus dat je een meetlint bij de hand hebt. Je meet je lichaam voor je onder en boven maat, als je dit weet kan je zo op internet kijken welke confectiemaat bij jou past. Er is ook nog een makkelijker manier, wij hebben een toolgemaakt waar jij binnen 5 tellen je maat kan laten uitrekenen. Bereken de confectiemaat van dames hier. De confectiematen kunnen per merk nog wel verschillend zijn, maar het is altijd handig om een beeld te krijgen rond welke maat jij ongeveer zit.