Berekenen.nl
Geplaatst op 14 januari

Gaat jouw netto salaris stijgen in 2021?

Veel mensen kijken niet naar hun loonstrook, maar jouw loonstrook ziet er in 2021 zelden tot nooit het zelfde uit als het jaar daarvoor. Ook wanneer jouw bruto salaris hetzelfde is gebleven is de kans groot dat je onder de streep veranderingen ziet. Maar waar komen die verschillen precies vandaan? Wij vertellen je het in deze blog.

Wat gebeurt er met mijn loonstrook?

Tussen het brutoloon dat op je contract staat en het netto loon dat op je rekening wordt gestort, zitten een aantal afdrachten. Onderaan de streep geldt voor een modaal inkomen dat deze met vakantiegeld mee berekend op jaarbasis 78% van het bruto loon terugziet op je rekening.
Het grootste bedrag wat je afdraagt, is de loonheffing.  Dit bedrag staat ook wel bekend als loonheffing, de loonheffing die betaald wordt gaat uiteindelijk naar de Belastingdienst. Op Prinsjesdag 2020 is aangekondigd dat vanaf januari 2021 de inkomensheffing voor veel mensen lager zal uitvallen. Het is niet heel erg als je dit verschil zelf niet ziet, dat kan iedereen overkomen.  Bereken hier jouw loonheffing.

De veranderingen rondom loonheffingen in 2021

Sinds 2021 heeft het kabinet de lasten op arbeid verlaagt. De overheid levert in op haar inkomsten uit loonheffing, als doel om de koopkracht te beïnvloeden en te gaan verbeteren. Als we alleen naar de volgende verandering kijken, gaan alle werkende mensen er per maand goed op vooruit.

• Mensen die een minimumloon verdienen, gaan er op 2021 met 1,6% op vooruit, wat neerkomt op zo’n 25 euro per maand.
• Een modaal inkomen scoort in 2021 nog beter met een stijging van gemiddeld 2% wat neerkomt op 45 euro per maand.
• Als laatste gaat de groep die 2x modaal verdient erop vooruit, zij zien hun maandelijks inkomen met 1,4% stijgen wat rond de 50 euro zal zijn.

Pensioenpremie in 2021

Naast de afdracht van loonheffing vind je ook de pensioenpremie. Tegenover de stijging van het netto loon. De meeste werknemers gaan namelijk meer betalen aan pensioenpremie. Sinds 2021 stijgen de premies gemiddeld rond de 4% en dat is best flink. Dit betekent dat de die paar extra euro’s in de maand uiteindelijk een stuk lager kunnen worden door de hogere pensioensregeling. Daarom is het altijd goed om bij je werknemer te informeren hoe jouw pensioenpremie is opgebouwd.

Beter inzicht in je loonstrook? Overleg met je werkgever

De kans is groot dat je als werkende iets meer geld te besteden hebt vanaf deze maand. We hebben nu besproken hoe de inkomensheffing en de pensioenpremie er uit gaan zien in 2021, mar er zijn nog meer factoren die kunnen meespelen. Ontvang jij een reiskostenvergoeding, rij jij in een elektrische auto van de zaak? Dan kun je ook kleine verschillen zien in vergelijke van vorig jaar. Daarom is het belangrijk om met je werkgever een gesprek aan te gaan. Uitleg vragen mag altijd, tevens zijn werkgevers verplicht om jouw vragen te beantwoorden. Laat ze je niet te slim af zijn want dat zal niet leuk zijn.