Berekenen.nl
Geplaatst op 7 april

Geen gedwongen verkoop huizen tijdens coronacrisis

Mensen die door de coronacrisis tijdelijk geen inkomen hebben of moeite hebben met het betalen van hun hypotheek hoeven zich tot juli geen zorgen te maken dat ze hun woning zullen verliezen. Banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars hebben namelijk samen met minister van Wonen, Stientje van Veldhoven, besloten dat er zeker tot 1 juli geen gedwongen verkopen zullen plaatsvinden.

Financiële problemen door coronacrisis

De wereld gaat gebukt onder een pandemie veroorzaakt door het coronavirus. Deze pandemie heeft ook vele gevolgen voor de economie. Doordat mensen hun huis niet mogen verlaten draaien de meeste winkels zeer weinig omzet. Daar komt bij dat bijvoorbeeld horecagelegenheden, schoonheidssalons en kappers op last van de overheid gesloten zijn tot minimaal 28 april. Dit heeft tot gevolg dat een hoop mensen (een deel van) hun inkomen moeten missen.

Gedwongen verkoop komt niet vaak voor

Wie zijn hypotheek niet langer kan betalen en in gebreke blijft, loopt het risico om zijn of haar woning te verliezen. De woning wordt dan gedwongen verkocht, ofwel geveild door de bank. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komen gedwongen huisverkopen niet vaak voor. Jaarlijks worden ongeveer vijfhonderd woningen gedwongen verkocht. De reden dat dit er niet meer zijn is dat volgens de NVB hypotheekverstrekkers financiële problemen vaak vroegtijdig kunnen signaleren. De partijen komen er dan onderling vaak samen uit met een betalingsregeling.

Tijdelijke lening afsluiten

Soms loont het om een tijdelijke lening af te sluiten om de kosten te overbruggen. Of dit een verstandige keuze is bereken je eenvoudig met onze online duur-aflossen-bereken-tool. Mocht dit geen optie zijn dan is er altijd nog de mogelijkheid om een tijdelijke uitstel van betaling aan te vragen bij de hypotheekverstrekker.

Uitstel van betaling

Banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars hebben tevens samen besloten om die mensen die echt moeite hebben met het betalen van hun hypotheek uitstel van betaling te geven. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u contact op te nemen met uw hypotheek. Het is handig om bij deze aanvraag de nodige gegevens al bij de hand te hebben. Zo kun je eenvoudig de maandlasten of annuïteiten van de hypotheek berekenen met onze online hypotheek-tools.

Hypotheek oversluiten

Een andere optie is het oversluiten van de hypotheek, wanneer dit natuurlijk voordeliger is. Bereken eenvoudig of het oversluiten van een hypotheek in deze tijden loont met onze online-hypotheek-oversluiten tool. Houdt er rekening mee dat aan het oversluiten van een hypotheek altijd kosten verbonden zijn. Denk hierbij aan kosten voor de notaris, taxatiekosten, royementskosten, borgtochtprovisie, advies- en bemiddelingskosten en de boeterente.

Kleine uitzondering

Diegene die zich bezig houden met criminele activiteiten, zoals fraude, wietteelt of het hebben van een drugslab in hun huis komen nog wel in aanmerking voor gedwongen verkoop voor 1 juli. Voor ieder ander is de maatregel gewoon van toepassing. Op dit moment is er dus geen gedwongen huisverkoop tot 1 juli en is er de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen bij de hypotheekverstrekker. De maatregel wordt mogelijk verlengd worden als de coronacrisis langer aanhoudt dan verwacht.