Berekenen.nl
Geplaatst op 24 juli

Lichte verbetering in Europese automarkt

De coronacrisis heeft een rampzalige uitwerking gehad op de autoverkopen in Europa. In april werd de grootste daling ooit gemeten. Zijn er ondertussen al verbeteringen te zien in de tendens? Kort gezegd: het gaat nog steeds slecht, maar de daling in het aantal verkopen is minder groot dan in voorgaande maanden.

Catastrofaal begin van het jaar

Toen de coronacrisis losbarstte en een groot deel van Europa in lockdown ging, stortte de autoverkopen in Europa massaal in. In april 2020 werden er in vergelijking met diezelfde maand in 2019 76 procent minder auto’s verkocht. In de maand daarna – in de maand mei  was er een daling van 53 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Al met al geen reden voor optimisme.

Minder daling

In de maand juni zijn de autoverkopen nog steeds lager dan in dezelfde maand in 2019: ruim 22 procent. Toch is ten opzichte van de maanden april en mei minder daling. Dat lijkt reden voor voorzichtig optimisme.

Verschillen per land

Het ene land is het andere niet als het gaat om autoverkopen. In Duitsland werd een derde minder persoonsauto’s verkocht, terwijl de verkopen in landen als Italië en Spanje met ongeveer de helft daalden. Frankrijk deed het goed dankzij een stimuleringsregeling die op 1 juni van kracht werd. Daardoor kochten de Fransen 1,2 procent meer auto’s. Ook België deed het goed in juni.

Tijd voor een nieuwe auto?

Veel mensen in Nederland zijn dit jaar iets voorzichtiger met het uitgeven van hun geld. De aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe auto werd nog even uitgesteld omdat we niet weten wat de toekomst brengt. Maar nu het iets rustiger lijkt te zijn geworden, beginnen veel autoliefhebbers weer om zich heen te kijken. Of liever gezegd: in de autoshowrooms te kijken.

Wat een auto kost

Bij een auto denk je meestal het eerst aan de aanschaf. Die kosten zijn het duidelijkst. Maar natuurlijk moet je verder kijken dan de aankoop. Een auto kan een dure hobby zijn. Naast onderhoudskosten, afschrijving en brandstof moet je ook rekening houden met verzekering en wegenbelasting. Het is goed om van tevoren de kosten in kaart te brengen. Bereken hier je autokosten en hier je wegenbelasting.

Dagwaarde van de auto

Als je een auto koopt, moet je meestal afscheid nemen van je oude auto. Natuurlijk wil je dan een eerlijke prijs krijgen voor je oude auto. Bereken hier de dagwaarde van je auto. Deze berekentool is ook handig als je van plan bent een occasion te kopen. De prijs is namelijk afhankelijk van heel wat factoren: het merk, het bouwjaar, de kilometerstand, de opties, de staat van onderhoud en nog heel wat andere parameters. Je hoeft je dus niets wijs te laten maken als je gebruik maakt van deze berekentool. Kans op lagere aanschafprijs Misschien is het nu wel hét moment om een auto te kopen. De kans is groot dat autoverkopers graag willen verkopen vanwege tegenvallende sales. Dat kan leiden tot een lagere prijs. Door nu een auto te kopen kun je misschien de automarkt en jezelf een dienst bewijzen.