Berekenen.nl
Geplaatst op 24 april

Auto verkopen? Tel uit je winst!

De olieprijzen zijn flink gedaald. Dit komt onder andere doordat mensen veel minder auto rijden. Veel mensen zitten namelijk binnen door het coronavirus. Deze week is aangekondigd dat de corona maatregelen zeker aan zullen houden tot 20 mei. Dit zorgt voor een toename in het aantal auto’s, motoren en scooters op marktplaats. Benieuwd wat jouw auto je maandelijks kost en wat hij eventueel op kan brengen als je hem op korte termijn zou verkopen? Lees dan gauw verder.

Kosten auto

Een auto aanschaffen kost geld, maar een auto onderhouden en simpelweg in je bezit hebben ook. Dit komt doordat een auto regelmatig naar de garage moet voor een grote of kleine beurt, bandenwissel, reparatie, olieverversing en ga zo maar door. Daarnaast dient een auto ten alle tijden verzekerd te zijn en betaal je wegenbelasting om gebruik te mogen maken van het Nederlandse wegennet. Veel mensen hebben door de coronacrisis tijdelijk een lager inkomen dan normaal. Een logisch gevolg hierop is het verkopen van dure bezittingen, zoals een auto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen momenteel afstand doen van hun auto. Gelet op de kosten, de afname in gebruik en de mogelijke opbrengst is het geen domme keuze. Mocht je ook overwegen om je auto te verkopen of ben je simpelweg benieuwd naar wat jou auto je maandelijks kost, lees dan gauw meer over de volgende berekeningen.

Autoverzekering

In Nederland en andere landen in Europa is het wettelijk verplicht om je auto te verzekeren. Dit in geval van een ongeval, maar ook bij bijvoorbeeld schade. De hoogte van de premie van je autoverzekering is van een aantal zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld hoelang je al je rijbewijs hebt, hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en of er meerdere mensen zijn die in jouw auto rijden. Sommige autoverzekeringen betaal je per maand, andere incasseren per kwartaal. Benieuwd wat jouw autoverzekering kost of hoort te kosten? Bereken het eenvoudig met onze online autoverzekering-bereken tool.

Motorrijtuigenbelasting

Naast de kosten voor het nodige onderhoud en natuurlijk de brandstof betaal je ook motorrijtuigenbelasting. Deze belasting betaal je onder andere om gebruik te mogen maken van het Nederlandse wegennet. De hoogte van deze belasting wordt bepaald door een aantal zaken. Bijvoorbeeld de provincie waarin je woont, het gewicht van je auto en de brandstof waarop je auto rijdt (diesel, benzine, aardgas of lpg). Benieuwd wat jij maandelijks of wellicht per kwartaal kwijt bent aan motorrijtuigenbelasting voor jouw auto, motor of scooter? Bereken het eenvoudig met onze online motorrijtuigenbelasting-bereken tool.

Dagwaarde auto

Nu je hebt berekend wat je maandelijks, naast het gebruikelijke onderhoud en de brandstofkosten, kwijt bent aan je auto, is het tijd om de dagwaarde van je auto te berekenen. Dit kan immers helpen met het bepalen van een verkoopprijs. Wanneer de auto onlangs APK gekeurd is en verder geen (verborgen) gebreken heeft dan is dit een prima leidraad om aan te houden als verkoopprijs voor je auto. Benieuwd wat jouw auto vandaag de dag waard is? Bereken het eenvoudig met onze dagwaarde-auto-bereken tool.