Berekenen.nl
Geplaatst op 23 juni

Tips bij het sparen

Je hoort veel mensen zeggen dat je beter kan gaan beleggen in plaats van te gaan sparen. Toch kan het ook wel verstandig zijn om wat geld achter de hand te houden. Voor eventuele grote uitgaven. Het kan namelijk maar zo zijn dat je wasmachine kapot gaat waardoor je een nieuwe moet kopen. Dan moet het geld namelijk wel aanwezig zijn. Daarom hebben wij een aantal tips hoe goed kan sparen zodat jij altijd veilig bent.

Spaar voor een doel

Het is niet altijd makkelijk om te blijven sparen. Je ziet dan ook dat mensen snel geld uitgeven terwijl ze er dan achteraf achter komen dat ze het beter konden gaan sparen. Zoals we hierboven ook al aangaven kan het erg belangrijk zijn om een potje achter de hand te hebben. De kans dat je een grote uitgave moet doen naast je vaste lasten is namelijk erg groot. Je wilt niet een lening af moeten sluiten om een grote uitgave te doen. Dat kost je namelijk altijd meer. Naast dat sparen je een soort van zekerheid geeft is het ook erg leuk om te doen. Wanneer jij voor een doel spaart blijf je namelijk altijd gemotiveerd en zet je automatisch geld aan de kant. Dat doe je omdat je voor iets bezig bent, je wilt graag iets. Wanneer een mens iets wilt doen ze er ook alles voor omdat te halen. Dat werkt hetzelfde bij sparen.

Sparen of beleggen

Dit is iets wat je helemaal zelf moet bepalen. Mensen die niet in deze wereld thuis zijn vragen zich vaak af wat het verschil is tussen sparen en beleggen. Het grootste verschil is dan ook rendement en risico. Bij beleggen kan het rendement veel hoger zijn dan bij sparen. Dit komt dan ook omdat je een veel groter risico loopt. Bij beleggen loop je namelijk het risico om je geld te verliezen. Dat is niet mogelijk bij sparen, je kan daar je geld niet mee verliezen. Zoals we zeiden is het rendement ook erg verschillend. Doordat je bij beleggen een groter risico loopt heb de kans om een veel hoger rendement te krijgen. Je hoort tegenwoordig vaak in het nieuws dat de spaarrente zo laag is. Dat komt dan ook mede door het risico wat je loopt met sparen. Het is tegenwoordig erg veilig om te gaan sparen. Dat komt omdat je bijna geen risico loopt. Het enige risico dat je loopt is dat de bank failliet gaat, maar daar hoef je, je geen zorgen over te maken. De kans dat de bank failliet gaat is namelijk erg klein.

Hoe kan ik mijn spaardoel berekenen?

Het maakt niet uit of je iets groots of iets klein wilt kopen. Wij hebben een tool ontwikkeld waar jij makkelijk de inleg van je spaardoel kan berekenen. Het enige wat je nodig bent om dit te kunnen berekenen is de prijs van het product of dienst wat jij graag wilt aanschaffen, het aantal maanden dat jij erover wilt doen en de rente die je bankt geeft. Bereken hier de inleg van je spaardoel.