Berekenen.nl
Geplaatst op 22 augustus

Meer spaargeld vereist bij aankoop huis

Sinds de coronacrisis hanteren banken strengere eisen bij het verstrekken van hypotheken. Ze eisen dat je meer spaargeld op je rekening hebt staan als je een huis gaat kopen. Wat betekent dat voor jou?

STRENGERE BANKEN

In onzekere tijden wil iedereen voorkomen dat het financieel misgaat. Zo ook de banken. Nationale Nederlanden vraagt daarom nu van hypotheekaanvragers dat ze een extra buffer moeten hebben waarmee ze tot wel een half jaar lang de bruto maandlasten moeten kunnen betalen. Dat komt mede door de coronacrisis. Hierdoor zijn banken nog strenger geworden.

EXTRA VRAGEN

Bovendien willen banken meer over je inkomen weten als je in deze tijd een hypotheek aanvraagt. Veel mensen zijn door de coronacrisis namelijk niet meer zeker van hun baan, en banken willen voorkomen dat zij hier de dupe van worden. Ze kijken ook naar de reserves die iemand heeft, voor het geval dat.

LAGE RENTE

De rente is sinds het begin van de coronacrisis langzaam maar zeker aan het stijgen. Maar het niveau van de rente is nog altijd historisch laag. Vandaar dat veel mensen nog snel een hypotheek af of over willen sluiten, voordat de rente weer op een hoog niveau is. Dit zorgt voor grote drukte bij hypotheekverstrekkers. Het aantal hypotheekaanvragen nam in het tweede kwartaal van 2020 toe met 53 procent.

MEER STARTERS

Ook steeds meer starters begeven zich op de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen van mensen tussen de 25 en 35 nam toe met maar liefst 31 procent. Het kan zijn dat er meer kansen zijn voor starters. Maar het kan ook zijn dat starters denken dat de huizenprijzen gaan stijgen en daarom nu hun kans schoon zien.
 

GEDULD

De aanvragers van een hypotheek moeten in deze tijd geduld hebben. Door de vele hypotheekaanvragen is het spitsuur bij hypotheekverstrekkers. Daar komt nog bij dat deze verstrekkers meer tijd nodig hebben om te onderzoeken of een aanvraag goedgekeurd kan worden.

MAXIMALE HYPOTHEEK BEREKENEN

Als je je op de woningmarkt beweegt, wil je natuurlijk weten wat je te besteden hebt. Wat je te besteden hebt, is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van je leeftijd, je situatie en natuurlijk van je inkomen. Wil jij de hoogte van je maximale hypotheek berekenen? Gebruik dan deze rekentool.

MAANDLASTEN

Veel hypotheekverstrekkers willen in deze tijd graag zien dat de koper een bepaalde hoeveelheid spaargeld op de rekening heeft staan. Zoals eerder genoemd, om tot wel een half jaar lang de bruto maandlasten te kunnen betalen. Bereken de maandlasten van jouw hypotheek en je weet direct of je genoeg reserves op de bank hebt staan om aan deze vraag van de bank te kunnen voldoen.

REALISME

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept op tot realisme. De aankoop van een huis is er in deze tijd niet bepaald makkelijker op geworden. Daarom dringt de VEH aan op realisme: vraag alleen een hypotheek aan als je serieus een kans maakt er een te krijgen. Is het dus nu de tijd om een hypotheek aan te vragen? Of kun je beter nog even sparen?