Berekenen.nl
Geplaatst op 4 oktober

Nederlanders eten ongeveer pond meer vlees dan jaar eerder

Nederlanders zijn voor het eerst in 9 jaar tijd weer meer vlees gaan eten. Het gaat om een toename van iets meer dan een pond, die daarmee niet bijzonder schokkend is. Wat wel opvalt is dat de vleesconsumptie juist af leek te nemen. Bovendien zijn er steeds meer vleesvervangers beschikbaar, waarvan vaak gezegd wordt dat die enorm in opkomst zijn. Of dat niet het geval blijkt te zijn wordt uit het nieuwe onderzoek niet helemaal duidelijk.

Tegen berichtgeving over duurzaamheid in

De onderzoeksresultaten komen van Wageningen Economic Research. Dat gebruikt andere gegevens dan de onderzoekers die eerder spraken van de enorme toename van vleesvervangers. Wat dat betreft is het niet helemaal duidelijk waar de plotselinge ommekeer vandaan lijkt te komen. En sterker nog, het is mogelijk dat de markt voor vleesvervangers groeit, maar dat die voor vlees op dit moment harder groeit.

In 2009 was er sprake van een hoogtepunt in de vleesconsumptie. Die is sindsdien ieder jaar een beetje lager geworden, maar is nu weer licht gestegen. Uiteraard zal komend jaar moeten blijken of de stijging doorzet, of dat het een tijdelijke schommeling is. In 2018 hadden we bijvoorbeeld een erg lange en warme zomer, waardoor veel mensen vaak de BBQ aan hadden staan. Het pond extra vlees zou daar volgens analisten best wel eens vandaan kunnen komen. In dat geval hoeft er geen sprake te zijn van een ommekeer in het gedrag. Het zou zelfs kunnen dat veel meer Nederlanders zich bewust zijn van het belang om minder vlees te eten, maar dat de zomer roet in het eten heeft gegooid.

Omrekenen: kilogram naar pond

Benieuwd hoeveel een pond eigenlijk is wanneer je dat zou omrekenen naar kilogrammen of andersom? Wij maken het je graag zo makkelijk mogelijk, dus hebben daar een handige tool voor ontwikkeld. Je kunt om die manier het gewicht omrekenen van kilogram naar pond. Op die manier weet je zeker dat je het altijd hebt over de juiste gewichten, bijvoorbeeld als het gaat om vlees.