Berekenen.nl
Geplaatst op 21 mei

Reizen tijdens de coronaperiode

Tijdens de laatste persconferentie worden de regels versoepelt. Het reizen met het openbaar vervoer wordt versoepeld. De bussen, treinen, metro`s en andere vervoersmiddelen gaan weer rijden volgens de vaste dienstregelingen. Toch wordt er van je gevraagd om het openbare vervoer zo veel mogelijk te vermijden.

Route afleggen


Als scholier wordt er van je gevraagd om niet met het openbaar vervoer naar school te komen. De overheid ziet het liefste dat de scholieren en studenten lopend of met de fiets naar school toe komen. Deze route zal anders zijn dan de route die je bus normaal gesproken rijdt. Via de fiets route bereken tool, kun weet dan precies waar je langs moet. Hoe ver je bestemming is en hoelang je moet fietsen om de route af te leggen. Door te fietsen verminder je het besmettingsgevaar en daarnaast is het ook nog eens goed voor jezelf om een beetje in beweging te blijven.

Taxi ritten

Niet alleen scholieren wordt verzocht om het openbaar te vermijden. Ook de rest van Nederland moet zo veel mogelijk het openbaar vervoer vermijden. Moet je een lange afstand afleggen maar heb je zelf geen auto? Dan kun je er voor kiezen om je te laten vervoeren door een taxi. Je zou een taxi kunnen zien als openbaar vervoer. Toch is een taxi een stuk veiliger als het gaat om je gezondheid en het coronavirus. Tussen de chauffeur en jou (als meerijder) zit een afscheiding van plastic, waardoor de kans op besmetting kleiner gemaakt wordt. Om de kans op besmettingen tegen te gaan wordt er van je gevraag dom zelf je bagage in de kofferbak te doen en om te betalen met de pin. Wat je taxi rit gaat kosten kun je van te voren al berekenen met behulp van deze tool. Zo weet je precies of je genoeg geld op je bankrekening hebt staan om de rit te betalen.

Openbaar vervoer

Ondanks dat er van je wordt gevraagd om zo min mogelijk met het openbaar vervoer te reizen, is het niet verboden. Je mag nog steeds met het openbaar vervoer reizen. Wel zijn er een aantal regels aan verbonden. Deze regels zijn er om de besmettingen van het coronavirus te verminderen. Je moet bijvoorbeeld nu een mondkapje dragen in het OV. Verder is het natuurlijk nodig om de anderhalve meter afstand te blijven bewaren. Ook tijdens het in en uitstapen van de vervoersmiddelen is het belangrijk dat je elkaar de ruimte blijft geven.

Afstanden afleggen

Langzaam maar zeker komt het normale leven weer op gang. De cafés en de restaurants mogen weer geopend worden en buitenactiviteiten worden weer toegestaan. Scholen zijn weer toegankelijk en ook de werkplekken openen hun deuren weer voor het personeel. Dat betekend dat je weer meer bedrijvigheid op de straten zult zien. Meerdere mensen gaan de straten weer op, maar het afstand bewaren tot mensen in andere huishoudens blijft uiterst belangrijk. Er zullen weer vele afstand afgelegd worden met de auto of fiets, om op de plaatst van bestemming e komen. Hoe ver je moet reizen kun je berekenen via de afstand-bereken-tool.