Berekenen.nl
Geplaatst op 5 augustus

Kabinet verlaagt de wegenbelasting en BPM

De BPM staat ook wel bekend als een aanschafbelasting. Het is wat dat betreft opvallend dat ook de wegenbelasting omlaag zal gaan. Autorijden wordt op die manier goedkoper. Aan de andere kant zijn het de zakelijke rijders die onder andere via de bijtelling een hoger bedrag voor het privé gebruik van hun auto gaan betalen.

Alleen nog elektrische auto’s met lage bijtelling

Het kabinet zal de tarieven voor de bijtelling aan gaan passen en de normen opnieuw aanscherpen. Dat betekent dat alleen volledig elektrische auto’s nog in aanmerking komen voor een lage bijtelling van 4% per jaar. Met name de hybride modellen zullen daardoor minder populair worden, de kosten voor de bijtelling hiervan nemen flink toe. Een zakelijke auto die niet elektrisch rijdt wordt flink duurder, wanneer de bestuurder daar ook privé gebruik van wenst te maken. De grens van 500 privé kilometers per jaar blijft behouden, er komt geen staffel.

Online wegenbelasting, BPM en bijtelling berekenen

Uiteraard kun je online onder andere de wegenbelasting en de BPM berekenen. Wil je nagaan wat een nieuwe auto je bij de aanschaf extra aan belasting zal kosten of wat je aan belasting voor het gebruik van je auto dient te betalen? Je kunt dit online berekenen, zodat je daar goed van op de hoogte bent of je de mogelijkheid hebt om meerdere auto’s met elkaar te vergelijken. Bovendien kun je online de bijtelling berekenen, zodat je uit kunt zoeken wat het je al kosten op het moment dat je besluit om een auto van de zaak ook privé te gaan rijden.