Berekenen.nl
Geplaatst op 27 mei

Is de aanvullende zorgverzekering echt belangrijk?

Aan het einde van het jaar krijgt iedereen de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat is een hoop gepuzzel en er gaat een hoop vergelijken in zitten. Steeds meer mensen grijpen de kans om een lagere premie te gaan betalen of om hun aanvullende verzekering op te zeggen bij hun huidige verzekeraar. Uit onderzoek blijkt dat die aanvullende polis lang niet voor iedereen uit kan. Mensen doen er goed aan om hun zorgverzekering opnieuw te berekenen en op basis daarvan te kijken of ze naar de basisdekking ook een aanvullende verzekering nodig hebben.

Onderzoek van Vektis

Vektis houdt jaarlijks een analyse over dit onderwerp. Vektis is een onderneming die bouwstenen en declaratiestandaarden biedt die je nodig hebt om operationele zorgprocessen slim en efficiënte in te richten. Uit hun onderzoek is gebleken dat er een grote groep mensen is die geen aanvullende zorgverzekering meer afsluit. In 2015 besloot 16% van de verzekerden dat niet meer te doen en ook in 2016 heeft 15% van de verzekerden besloten om geen aanvullende polis toe te voegen aan hun basisverzekering. De jaren erna zijn deze percentages gestegen tot wel 25%. Sommige verzekerden kiezen hiervoor vanwege de hoge premie die de aanvullende dekking met zich meebrengt. Anderen hebben het online berekend om te kijken of de uitbreiding van hun basisverzekering het waard is en of het uit kan. Dat laatste lijkt het meest verstandig, omdat bijvoorbeeld de tandartsdekking lang niet altijd voordeel oplevert ten opzichte van de betaalde premie.

Aanvullende zorgverzekering berekenen

Online kun je gemakkelijk je zorgverzekering berekenen, zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Ook is het mogelijk om die twee los van elkaar af te sluiten. Door zelf te berekenen welke zorgverzekering het meest voordelig is, valt er jaarlijks veel geld te besparen. Jij weet immers hoe vaak jij naar het ziekenhuis, de tandarts of de fysio moet. Het is alleen al de moeite waard om het zelf te berekenen om te berekenen of het verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten of dat het voordeliger is om de extra kosten zelf te betalen. Met name bij de tandarts worden er veelal onnodige dekkingen afgesloten, maar ook de dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland hoeft niet altijd nodig te zijn. Je betaald vooralsnog eerst je eigen risico. Als je namelijk maar één keer naar de spoedeisende hulp in het buitenland gaat betaal je de eerste 385,- euro alsnog zelf.