Berekenen.nl
Geplaatst op 9 september

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering worden de kosten die komen kijken bij een crematie of begrafenis vergoedt. Bijvoorbeeld het werk van de uitvaartverzorger, het rouwdrukwerk, de catering, de kist en de auto die voorop rijdt in de begrafenisstoet. Door een uitvaartverzekering af te sluiten worden nabestaanden niet opgezadeld met kosten die bij de uitvaart komen kijken. Dat is wel net zo prettig, want de kosten van een uitvaart liggen gemiddeld op 6.000 á 10.000 euro. Daarnaast neemt het afsluiten van een uitvaartverzekering bepaalde organisatorische werkzaamheden uit handen.

Voor wie?

Een uitvaartverzekering is er voor bijna iedereen, van baby’s tot aan tieners en van jong volwassenen tot aan senioren (meestal tot de leeftijd van 70 jaar):
  • Uitvaartverzekering voor baby’s
  • Uitvaartverzekering voor kinderen
  • Uitvaartverzekering voor senioren

Uit onderzoek en cijfers is gebleken dat ongeveer 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Het grootste deel daarvan, ongeveer 38%, heeft een naturaverzekering.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. De ene verzekering keert een geldsom uit bij overlijden, terwijl de ander juist dekking biedt in natura waarbij er meerdere diensten worden verleend zodra de verzekerde overlijdt. Het is bij sommige uitvaartverzekeraars ook mogelijk om de gewenste uitvaart al vooraf in detail te bepalen en te verzekeren.

Natura uitvaartverzekering

Bij een naturaverzekering worden de diensten en goederen die bij een uitvaart horen, gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Meestal bevat de dekking de meest belangrijke onderdelen van een uitvaart, het zogenaamde basispakket. Maar ook uitgebreide opties kunnen meegenomen worden als extra op het basispakket. Dit soort zaken worden vaak vooraf al afgesproken, zodat de nabestaanden later niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd waarmee de uitvaart kan worden betaald. Echter is dit geen verplichting.

Sommen uitvaartverzekering

Deze uitvaartverzekering lijkt een beetje op de kapitaal uitvaartverzekering. Het wordt ook wel natura sommenverzekering genoemd. Het verschil is dat het verzekerde bedrag alleen aan de uitvaart kan worden besteed. Daarnaast zijn de nabestaanden na het overlijden vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger en diensten die wel/niet verleend en betaald worden door de polis.

Combinatie uitvaartverzekering

Bij de combinatieverzekering wordt een deel van de kosten in natura vergoedt en een deel uitgekeerd in een geldsom (kapitaal). Vaak zijn de standaarddiensten gedekt onder het natura gedeelte en kunnen andere zaken, zoals extra catering, een luxere kist of meer bloemen betaald worden uit de uitgekeerde geldsom uit het kapitaal gedeelte.

Online uitvaartverzekering berekenen

Weet jij niet welke verzekering er bij jou past? Via verschillende opties kun je met onze online tool jouw uitvaartverzekering berekenen die aan jouw wensen voldoet en kun je zien welke uitvaartverzekeraar het goedkoopste is.