Berekenen.nl
Geplaatst op 24 juni

Reisverzekering: wel of niet?

Een van de populairste verzekeringen in Nederland is de reisverzekering. Maar wat heb je er precies aan en is de reisverzekering echt nodig of kun je ook wel zonder? Wij hebben research gedaan en hebben een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet.

Wanneer heb ik een reisverzekering nodig?

Als je op vakantie gaat ben je met de reisverzekering verzekerd tegen diefstal en schade van je spullen. De reisverzekering kan ook helpen als je door omstandigheden langer op je vakantieadres moet blijven. Dat maakt de reisverzekering tot een belangrijke reisaccessoires. Je kunt daarbij kiezen tussen een dekking voor de hele wereld of alleen dekking binnen Europa, het is maar net waar de reis naartoe gaat.

Als je in Nederland op vakantie gaat ben je ook gewoon verzekerd met je reisverzekering, het is immers binnen Europa. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je je overnachting of overnachtingen van tevoren geboekt hebt. Dit kun je doen doormiddel van bijvoorbeeld een factuur of boekingsbevestiging. Ben je onderweg naar het buitenland of kom je net terug van je vakantie? Dan ben je ook onderweg ín Nederland verzekerd.

Doorlopend of kortlopend?

Je kunt een kortlopende en een doorlopende reisverzekering afsluiten. Beide verzekeringen kun je voor meerdere personen afsluiten. Voor je kind(eren) of partner bijvoorbeeld. Weet je niet of je een korte of doorlopende reisverzekering moet afsluiten? Ga dan even na hoeveel dagen per jaar je op vakantie gaat. Ga je in totaal meer dan 28 dagen op vakantie? Dan is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Aanvullende dekkingen

Een standaard reisverzekering vergoed niet alles. Daarom kun je kiezen voor aanvullende dekkingen afgestemd op jouw vakantie. Je zou kunnen kiezen voor een wintersport aanvullende dekking. Daarmee verzeker je materiele schade die ontstaat door het wintersporten en de kosten voor hulpverlening. Vaak wordt gedacht dat dit onder de basis reisverzekering valt, maar dit is niet zo. Je zou ook een aanvullende dekking geneeskundige kosten kunnen toevoegen. Het is als het ware een aanvulling op je zorgverzekering, maar dan voor op reis. Je Nederlandse basis zorgverzekering die je het hele jaar door hebt geeft wereldwijd recht op onverwachte noodzakelijke zorg. Wordt je ziek op vakantie of krijg je een ongeluk? Dan worden de ziekenhuiskosten over het algemeen voor een deel vergoed. De zorgverzekering betaalt de ziekenhuiskosten gebaseerd op de tarieven van Nederlandse ziekenhuizen. Maar die zijn in het buitenland vaak iets hoger dan in Nederland. Dat verschil moet je uiteindelijk zelf betalen. Met de aanvullende dekking geneeskundige kosten ben je hiervoor verzekerd.

Bereken hier jouw eigen reisverzekering.