Berekenen.nl
Geplaatst op 22 september

De meest gestelde vragen over een rechtsbijstandverzekering

Waarschijnlijk weet je wel al wat een rechtsbijstandverzekering is, maar wil je juist weten wanneer je gebruik kan maken van de rechtsbijstand. Dat lees je hier.

Hoe werkt een rechtsbijstandverzekering precies?

Met een rechtsbijstandverzekering kan je worden geholpen door juristen die in dienst zijn van je rechtsbijstandsverzekeraar. Het is niet gek dat je pas denkt aan het afsluiten van deze verzekering wanneer je een jurist nodig bent. Zo denken namelijk heel erg veel mensen. Het is dan wel belangrijk om te kijken of je dan direct gebruik kan maken van je net afgesloten verzekering. Het is namelijk niet altijd het geval dat je direct gebruik kan en mag maken van je net afgesloten verzekering. De verzekering geldt namelijk niet voor situaties die je ziet aankomen. Soms krijg je wel korting op je rechtsbijstandverzekering wanneer je die direct nodig bent of je komt in aanmerking voor hulp of advies. Het is vooral belangrijk om alles goed te lezen en desnoods contact op te nemen met de verzekeraar om er achter te komen of je direct gebruik mag maken van je verzekering.

Ik heb een advocaat nodig

Het kan zijn dat je een advocaat nodig bent voor een zaak die je hebt lopen. Naast een advocaat kan het ook zo zijn  dat je nog meer specialisten nodig bent die niet in dienst zijn bij je rechtsbijstandsverzekeraar. Wanneer dit het geval is kan je zelf een advocaat of specialist kiezen. Je bent dan wel verzekerd tegen de kosten die op dat moment gemaakt worden. Dat is dan wel weer mooi meegenomen. Toch zie je vaak wel dat je verzekeraar wel één advocaat in dienst heeft. Ook hier is dan weer belangrijk om goed te informeren bij je verzekeraar. Je wilt namelijk niet een externe advocaat inhuren wanneer je verzekeraar al één heeft. Dan is de kans groot dat je de kosten toch echt zelf moet betalen en dat is natuurlijk zonde.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Het is leuk dat je juridisch advies kan krijgen, maar daar staan natuurlijk wel kosten tegenover. Het is dan ook niet zo dat je rechtsbijstandverzekering gratis is. Ook al willen we dat natuurlijk wel graag. De kosten van een rechtsbijstandverzekering is dan ook heel erg verschillend. Het ligt er namelijk aan de dekking. Hoe meer je wilt verzekeren, hoe hoger de premie is. Daarnaast is de prijs ook nog eens afhankelijk van je gezinssamenstelling. Als je een alleenstaande bent is een rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld samen met je partner woont. Ook komt het tegenwoordig veel voor dat elke verzekering een eigen risico heeft. Je betaalt dan minder premie waar weer tegenover staat dat jij de eerste kosten zelf moet betalen. Tot een bepaald bedrag natuurlijk. Je kan deze verzekering dan ook heel erg goed vergelijken met alle andere verzekering die je hebt afgesloten. Daar heb je waarschijnlijk ook wel een eigenrisico. Toch is het wel prettig om te kunnen berekenen hoeveel je rechtsbijstandverzekering ongeveer gaat kosten. Daar hebben we bij Berekenen.nl dan ook een tool voor ontwikkeld. Bereken hier je rechtsbijstandverzekering.