Berekenen.nl
Geplaatst op 2 april

Groningen en Friesland sluiten meeste passende autoverzekeringen af

In Groningen en Friesland sluiten consumenten de meeste passende autoverzekeringen af. Dit betekent dat de autoverzekering aansluit bij de leeftijd en de waarde van de auto. Hierdoor kunnen consumenten ‘oververzekering’ voorkomen, iets waarvan in veel andere provincies veel sprake is. Met name de noordelijke provincies lijken zich goed bewust van de inhoudelijke dekking.

Meest gepaste dekking autoverzekering afgesloten

De Groningers en Friezen kiezen gemiddeld genomen het vaakst voor een passende autoverzekering. Dat betekent dat een nieuwe auto tot 4 jaar oud een allrisk dekking krijgt, auto’s van 4 - 10 jaar oud een WA Beperkt Casco dekking krijgen en er na die tijd alleen een WA autoverzekering overblijft. De allrisk dekking is bij auto’s ouder dan 4 jaar over het algemeen niet meer interessant, omdat de waarde dan zover gedaald is dat een eventuele uitkering niet in verhouding staat tot de premie die u aan de andere kant dient te betalen. Na 10 jaar is de waarde van de auto zelfs zover gedaald dat het beter is om het risico op schade aan de eigen wagen gewoon zelf te dragen.

Allrisk dekking voor oudere auto’s

In veel andere provincies, zoals Drenthe, Flevoland en Zuid-Holland kiezen opvallend veel automobilisten ervoor om een allrisk autoverzekering af te sluiten. Zij doen dit ook voor auto’s die ouder zijn dan 4 jaar. Dat kan betekenen dat zij zich minder bewust zijn van de relatief hoge kosten of de te uitgebreide dekking voor de auto, maar het kan ook te maken hebben met de financiering. Veel autobezitters hebben een lening afgesloten om de auto te kunnen betalen. Na een total loss verklaring kan de allrisk dekking er dan voor zorgen dat er voldoende geld beschikbaar komt om toch een nieuwe auto te kunnen kopen, aangezien ook de lening door zal blijven lopen.