Berekenen.nl
Geplaatst op 28 september

Een bromfietsverzekering verzekeren: hier enkele tips

De eerste stap na het behalen van je rijbewijs

Gefeliciteerd, je hebt je rijbewijs voor de bromfiets gehaald. Wellicht is de zoektocht al begonnen naar een geschikte bromfiets of misschien heb je er zelfs al een gevonden. Als dit het geval is, moet de bromfiets op jouw naam worden gezet en moet je verplichteen bromfietsverzekering afsluiten. Het is namelijk verplicht voor iedere bromfiets-eigenaar om een verzekering af te sluiten, zelfs als je de bromfiets maar zo nu en dan gebruikt. Hieronder leggen we je uit hoe je de beste bromfietsverzekering kunt vinden, kunt bereken en ook meteen kunt afsluiten.

De kosten van de bromfietsverzekering berekenen: hier kun je op letten

Het is prettig als de bromfietsverzekering bij jouw behoeften en wensen aansluit. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de uitgebreide dekking en, ook niet geheel onbelangrijk, de premie van de bromfietsverzekering. Om de premie van de bromfietsverzekering te berekenen, kun je letten op een aantal factoren die we hieronder zullen bespreken.

1. Kies de juiste dekking

Let goed op bij welke maatschappij je een verzekering afsluit en de kleine letterjes die er bij komen kijken in geval van schade. Een van de bekende bromfietsverzekeraars is Alpina. Als je van plan bent om een bromfietsverzekering van Alpina af te sluiten, kun je kiezen tussen verschillende dekkingen. Zo ben je altijd verplicht om sowieso voor WA te kiezen, maar je kunt deze dekking ook uitbreiden met WA beperkt casco of allrisk. Hierbij geldt wel vaak dat hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie uiteindelijk zal zijn. Daarnaast kun je vaak ook kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen. Hiervoor loopt de premie van jouw bromfietsverzekering natuurlijk wel iets hoger op, maar kun je de kosten - afhankelijk van de soort verzekering - wel meer dekken. Welke dekking je moet kiezen, is onder andere afhankelijk van jouw rijstijl en hoe duur de bromfiets was.

2. Jij als bestuurder

Er wordt ook gekeken naar wie de eigenaar is van de bromfiets. Hoeveel schadevrije jaren heb je bijvoorbeeld al opgebouwd? Hoe meer schadevrije jaren, hoe voordeliger de bromfietsverzekering zal zijn. Ook wordt er vaak gekeken naar de omgeving waar je woont en hoe groot daar de kans op schade is. Daarnaast speelt jouw leeftijd ook een grote rol.

3. Soort bromfiets

Daarnaast wordt de bromfiets ook meegenomen in de berekening van de verzekering. Denk bijvoorbeeld aan de bouwjaar van de bromfiets en hoeveel de bromfiets waard is.

4. Aanvullende services

Bij veel verzekeraars kun je ook kiezen voor aanvullende services. Denk bijvoorbeeld aan een ophaalservice als je met pech langs de kant van de weg staat. Als je ergens in the middle of nowhere staat met jouw kapotte bromfiets, wil je graag dat er iemand hulp komt bieden. Handig als je achteraf woont waar geen bekende mensen in de buurt wonen die je kunt benaderen. Wel betaal je natuurlijk meer voor dit soort aanvullende services.

Bromfietsverzekering afsluiten

Nu je weet waarop de premie van de bromfietsverzekering wordt gebaseerd, kun je op zoek gaan naar bromfietsverzekering die bij jou wensen past. Als je deze hebt gevonden, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk af te sluiten, want zonder verzekering mag je de weg niet op.