Berekenen.nl
Geplaatst op 7 juni

Wet DBA heeft geleid tot lager uurloon voor ZZP’ers

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) moet er vooral voor zorgen dat zowel ZZP’ers als opdrachtgevers op voorhand meer duidelijkheid hebben over de onderlinge arbeidsrelatie. Dit geldt ter bescherming van de ZZP’er en voorkomt eventuele risico’s of problemen voor de opdrachtgever. In de praktijk blijkt echter dat onder andere het uurloon van de zelfstandige onder druk is komen te staan. Uit onderzoek van ZP Facts blijkt dat de ZZP’er een stuk moeilijker aan opdrachten kan komen en dat het uurloon lager ligt dan in afgelopen jaren. De zelfstandigen brengen het uurloon om laag, om toch aan het werk te kunnen blijven.

Bedoeld voor meer zekerheid

De wet is oorspronkelijk bedoeld om zowel de zelfstandige als de opdrachtgever meer zekerheid te bieden en zou daarom een positieve uitwerking moeten hebben. In de praktijk blijkt echter dat het zo gemakkelijk niet is, waardoor de overheid heeft besloten om de invoering voorlopig op te schorten. Ondertussen zijn opdrachtgevers huiverig geworden om ZZP’ers in te huren en hebben die daardoor moeite om opdrachten te krijgen. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld hun uurloon omlaag moeten brengen, vanwege de grotere concurrentie die er onderling is ontstaan.

Uurloon online berekenen

Je kunt als ZZP’er online je uurloon berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat je dient te berekenen om per maand een aantrekkelijk salaris te kunnen verdienen. Andersom is het ook mogelijk om vanuit een bepaald inkomen per maand of per jaar na te gaan hoeveel het uurloon dan zou moeten bedragen. We maken het je op die manier graag gemakkelijk om het uurloon te berekenen, gewoon door gebruik te maken van de online tool die daarvoor beschikbaar is. Dat voorkomt ingewikkelde formules en andere onduidelijkheden, zodat jij meteen weet welk uurloon je zou moeten berekenen of wat een bepaald tarief per uur je per maand of zelfs per jaar oplevert.