Berekenen.nl
Geplaatst op 29 maart

Gemiddeld uurloon in de EU 12 procent hoger dan 10 jaar geleden

Het gemiddeld uurloon in de EU ligt inmiddels 12 procent hoger dan 10 jaar geleden. Gemiddeld verdienen alle werknemers in de Europese Unie 23,10 euro per uur. En in de eurozone is dat zelfs 26,90 per uur, waarmee het gemiddelde inkomen nog wat hoger ligt. Tien jaar geleden was dat 21,80 voor de eurozone en slechts 19,50 voor de gehele EU. Tot het berekende loon behoren het vaste loon, vergoedingen, loon in natura, vergoedingen voor overwerk, bonussen en vakantietoeslag.

Hoogste inkomen per uur in Luxemburg

Luxemburg is het land in de EU met het hoogste gemiddelde uurloon. Het gaat daar om 43,80 per uur, terwijl Denemarken volgt met 38,70 euro per uur. Op de derde plaats staat België met 37,90 euro per uur en Nederland komt tot 33,70 euro per uur. Frankrijk en Duitsland staan daar net onder, waarmee het westelijke deel van Europa de boventoon voert.

Andersom ligt het gemiddelde uurloon in Bulgarije met 5,10 euro per uur het laagst. Ook Roemenië en Polen kennen met, respectievelijk 5,50 euro per uur en 6,30 euro per uur een heel andere situatie dan wij hier in Nederland. Verder kennen ook Hongarije, Litouwen en Kroatië een laag loon per uur, zowel bruto als netto.

Zelf je uurloon berekenen: bruto en netto

Zelf je uurloon berekenen of een berekening maken van een uurloon naar een jaarloon? Dat kun je eenvoudig online doen, zowel bruto als netto. Om zelf uit te rekenen wat je per uur, per maand of per jaar verdient. En dat te vergelijken met de rest van Europa of om ervoor te zorgen dat je een financiering aan kunt vragen. Waar het je ook om gaat, wij maken de berekening van je uurloon of een andere vorm van je salaris online graag zo gemakkelijk mogelijk.