Berekenen.nl

Alimentatieberekening i.g.v.hypotheek tegen marktrente

Ik heb een hypotheek tegen marktrente, z.g. euribor plus. Gaat men in alimentatieberekeningen uit van hypotheeklast incl. Aflossing, alleen rente of een stelpost op basis van de hoogte v.d. hypotheek?
Ook heb ik fors geinvesteerd in energiebesparing d.m.v. isolatie en zonnepanelen. Werkt dit allemaal in mijn nadeel nu we uit elkaar gaan? Ik loop bewust het risico van rentestijging en de energiebesparing heb ik zelf betaald, niet mijn partner.

Vraag gesteld door: Jos
Reageer jij op deze vraag?

Erik: In beginsel wordt de aflossing ook meegenomen in de draagkrachtberekening, alleen bij een te hoge aflossing is dit niet redelijk dus zal een rechter uiteindelijk aan de hand van persoonlijke omstandigheden een bedrag aan aflossing vasstellen die mag worden meegenomen in de draagkrachtberekening.

Ik ken jullie persoonlijke situatie niet maar als jullie beiden eigendom zijn van het huis, en de zonnepanelen en isolatie hebben hierdoor iets meer waarde, dan wordt er niet gekeken naar wie dat betaald heeft. Je krijgt beiden de overwaarde/schuld van de huis zoals getaxeerd. Jij hebt tenslotte ook gemak van het blijven bestaan van die zonnepanelen en isolatie. En je loopt bewust risico van rentestijging, maar dat is een eigen keus. Je kunt nu ook voor 10 jaar vastleggen.