Berekenen.nl
Geplaatst op 2 november

Middeninkomens minste voordeel bij wijzigingen loonbelasting

De loonbelasting gaat op de schop, in 2017 zullen er een aantal wijzigingen plaatsvinden. De middeninkomens zullen daar echter het minst van profiteren, de voordelen zijn aan de beide uiteinden van het spectrum te vinden. Het betekent concreet dat iedereen met een inkomen tussen €2.700 en €5.600 er nauwelijks op vooruit zal gaan. Zij die minder dan €2.700 en meer dan €1.670 verdienen gaan er wel op vooruit, net als de hogere inkomens tot €9.300 per maand. Dit blijkt uit gegevens van Salar Nederland, een ontwikkelaar van salarissoftware.

Arbeidskorting in 2017

De arbeidskorting gaat er in 2017 wat anders uitzien, vandaar dat er sprake is van invloed op de loonbelasting. De inkomens tussen €2.700 en €5.600 zullen wat minder belasting gaan betalen, maar hebben aan de andere kant te maken met een stijging van de loonheffing. Dat leidt er uiteindelijk toe dat het effect van de lagere arbeidskorting bij hen niet bepaald groot is. Nog minder voordeel hebben echter de hoogste inkomens boven de €9.850 per maand. Zij zullen zelfs wat minder overhouden dan nu het geval is. De lonen vanaf €5.600 tot aan de hoogste inkomens gaan het meest omhoog, zij kunnen rekenen op gemiddeld €10 netto per maand meer.

Loonbelasting berekenen

Wil je de loonbelasting berekenen of ben je benieuwd naar de hoogte van de arbeidskorting waar je het komende jaar op kunt rekenen? Het zijn berekeningen die je eenvoudig online kunt maken. Je kunt op die manier alvast nagaan wat je het komende jaar dient bij te betalen aan loonbelasting of dat je aan de andere kant wellicht een bedrag terug kunt krijgen. Ben je ZZP-er en heb je een eenmanszaak? Je kunt dan de belastingdruk berekenen voor ondernemers. Er is geen sprake van loonbelasting, maar op basis van de belasting op het inkomen uit winst uit een eigen onderneming betaal je uiteraard wel belasting.