Berekenen.nl
Geplaatst op 9 november

Wat verdient een consultant bruto per maand en per jaar?

Wat is een gemiddeld salaris voor een consultant? En wat is het mediaan bruto salaris? Belangrijke vragen, bijvoorbeeld wanneer je wilt onderhandelen over de vergoeding voor je nieuwe baan. Uit de Consulting Salary Survey blijkt dat het gemiddelde salaris voor starters zo’n €41.260 per jaar bedraagt. Dat is het bruto bedrag, dus waar de belastingen nog vanaf moeten. Het gaat om een jaarsalaris op basis van 1 FTE, inclusief een dertiende of veertiende maand, winstdeling, vakantiedagen en een variabele bonus.

Gemiddeld en de mediaan

Overigens ligt het mediaan jaarsalaris voor een junior consultant met €36.300 een stukje lager. Dat is het meest voorkomende salaris. Het gemiddelde wordt immers ook beïnvloed door de uitschieters aan de bovenkant, die zeer hoge bedragen ontvangen.
Eenmaal daadwerkelijk consultant (junior-af) ligt het gemiddelde salaris per jaar op €54.203, met een mediaan van €50.256. Dat is een gemiddeld jaarsalaris dat veel consultants bruto moeten kunnen bereiken. Eenmaal senior groeit het salaris door tot gemiddeld €67.291, waardoor er nog flink wat bij kan komen. Het is wat dat betreft goed mogelijk om een mooi salaris te verdienen als consultant.

Bruto salaris per maand en jaar berekenen

Benieuwd naar je bruto salaris per maand of per jaar? Dat kun je online eenvoudig berekenen, met de module die we daarvoor hebben ontwikkeld. Daarmee zorg je ervoor dat je direct na kunt gaan wat jouw bruto salaris per maand is of wat je daar netto van zal overhouden. Met name dat bruto salaris is interessant, omdat je op basis daarvan bijvoorbeeld een hypotheek kunt aanvragen. En omdat je de salarissen van twee functies het best bruto met elkaar kunt vergelijken. Zodat je na kunt gaan of je wel voldoende verdient, of dat je toch nog eens met je baas zal moeten onderhandelen.