Berekenen.nl
Geplaatst op 19 november

Jaarinkomen volgend jaar goed voor minder hypotheek

Volgend jaar zal er een aanscherping van de normen voor de leencapaciteit plaatsvinden, waardoor consumenten in 2015 minder kunnen lenen op basis van hetzelfde jaarinkomen. Minister Blok geeft aan dat hij op die manier wil voorkomen dat huishoudens in de financiële problemen komen, als het gevolg van een te hoge hypotheeklening.

Grootste daling voor lage inkomens

Het valt op dat het vooral de lage inkomens zijn die te maken krijgen met flinke dalingen van hun leenmogelijkheden. Huiseigenaren met een inkomen tot €30.000 per jaar kunnen volgend jaar 8 - 39% minder lenen, dan nu het geval is. Uiteraard gelden de leennormen alleen voor nieuwe hypotheken, huiseigenaren die onlangs een hypotheek afsloten hebben daar niet mee te maken. De mensen met een hoger inkomen worden minder hard getroffen, al dienen ook zij er rekening mee te houden dat de daling van hun leenmogelijkheden op kan lopen tot maximaal enkele tienduizenden euro’s.

Jaarinkomen berekenen

Wil je zelf je jaarinkomen berekenen, om aan de hand daarvan na te gaan wat je maximaal kunt lenen? Je kunt online je jaarsalaris of je jaarinkomen berekenen. Houd er rekening mee dat het gaat om een berekening van het bruto inkomen dat je verdient, wat doorgaans hoger ligt dan het bedrag dat je netto ontvangt. Het bruto jaarinkomen kun je gebruiken om te berekenen wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis, hier betaal je vervolgens sociale premies en belasting over om tot je netto inkomen te komen. Je kunt binnen enkele minuten je jaarinkomen berekenen, zodat je op basis van de nieuwe leennormen direct weet waar je aan toe bent als je een huis wilt kopen.