Berekenen.nl
Geplaatst op 11 januari

Meeste Nederlanders er fiscaal honderden euro’s op vooruit

De belastingdruk in 2016 neemt af, wat betekent dat er minder van het bruto salaris ingehouden hoeft te worden. Er wordt meer netto inkomen overgemaakt of er is aan het eind van het jaar sprake van een voordeel ten opzichte van het te hoge bedrag aan betaalde belasting.

Veranderingen in belastingen

Het fiscale voordeel voor een groot aantal Nederlanders is onder andere afkomstig uit de lagere inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf wordt wat lager, de tweede en derde schijf worden een stuk langer. Dat betekent dat mensen minder snel in de hoogste belastingschijf zullen vallen, dat gebeurt pas vanaf een inkomen van ruim boven de €60.000. Onder dat bedrag geldt er een belastingtarief van maximaal 42%. Dit betekent dat er honderden euro’s voordeel beschikbaar zijn, de belastingdruk neemt af zodat we een groter deel van ons inkomen kunnen besteden.

Inkomstenbelasting berekenen

Wil je zelf je inkomstenbelasting berekenen of proberen na te gaan wat je netto overhoudt van het inkomen dat je bruto verdient? Je kunt dat eenvoudig online berekenen, zodat je daar direct van op de hoogte bent. Het is voldoende om aan te geven wat je bruto verdient of wat je per maand ontvangt. Aan de hand daarvan kun je de inkomstenbelasting berekenen of kun je online berekenen wat je netto zal overhouden. Uiteraard kun je die berekeningen gebruiken om je financiële situatie zo goed mogelijk te plannen. Zorg er bij voorkeur op voorhand voor dat je weet wat er maandelijks beschikbaar is en wat je dient te reserveren voor bijvoorbeeld de vaste lasten die je betaalt.